Dogovor nije postignut, stranke ostale pri svojim stavovima


Na današnjem sastanku delegacije Venecijanske komisije sa liderima najzastupljenijih stranaka u Parlamentu Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut nikakav napredak jer su sve partije ostale pri dosadašnjim stavovima.

Razgovori će biti nastavljeni sutra u 9.15 časova.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da se na današnjem sastanku delegacije Venecijanske komisije sa liderima najzastupljenijih stranaka u Parlamentu FBiH o izmjenama Izbornog zakona BiH nije desilo ništa novo i da svi na svoj način vide sprovođenje presude Ustavnog suda BiH.

Krišto, koja je u današnjim razgovorima učestvovala sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, tvrdi da svi drugi na neki način negiraju odluku Ustavnog suda BiH jer vide BiH i Dom naroda sa drugačijim nadležnostima i ovlašćenjima.

Ona navodi da je danas razgovarano o onome o čemu je bilo riječi i na svim dosadašnjim susretima.

“To su bili prijedlozi rješenja koja su stranke do sada nudile, uz nekakve konsultacije sa članovima Venecijanske komisije, Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD. Trudili su se svi da pomognu, ali se ništa posebno nije desilo”, rekla je Krišto novinarima nakon sastanka.

Ona je dodala da će razgovori biti nastavljeni sutra u 9.15 časova.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je da nije ostvaren značajniji pomak iako kod svih postoji trud da se proba naći neko rješenje.

“Previše su ozbiljne stvari da bih nekog dijagnosticirao kao problem”, izjavio je Radončić, izrazivši nadu da će sutrašnji razgovori biti uspješniji.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da i dalje svi zagovaraju iste principe i da je problem to što niko ne odstupa od svojih pozicija.

On kaže da je SDP spreman da prijedlog koji je ponudio zajedno sa Demokratskim frontom /DF/ u Parlamentu FBiH o izbornim jedinicama i broju mandata bude privremeno rješenje za naredne izbore dok na nivou BiH ne bude usaglašen Izborni zakon.

“Čuli smo principe Venecijanske komisije da zakon na nivou BiH ne može biti suprotan entitetskom ustavu i da su odredbe entitetskog ustava u skladu sa međunarodnim standardima”, naveo je Nikšić.

On kaže da ne očekuje da će na sutrašnjem nastavku sastanka biti pomaka, “ali da se možda preko noći nešto stvarno spektakularno dogodi”.

Izjave nakon sastanka nisu davali predsjednici SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Na sastanku u Sarajevu SDA je predvodio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, a u delegaciji je bio i Šefik Džaferović, HDZ BiH predvodio je stranački lider Dragan Čović, a u delegaciji je bila i Borjana Krišto, dok su u ime SBB-a, SDP-a i DF-a sastanku prisustvovali predsjednici ovih stranaka Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i ambasador SAD u BiH Morin Kormak.

(Srna)

Previous Dodik: Još jedan dokaz da Vučić ne prihvata ultimatume
Next Blizu hiljadu građana na skupu “Pravda za Davida”

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *