Gvatemala: Nakon erupcije vulkana uslijedio zemljotres, najmanje 38 mrtvih


Zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale registrovan je danas kod obale Gvatemale. Zemljotres je uslijedio samo nekoliko časova nakon erupcije vulkana Fuego pri čemu je poginulo 38 osoba, a na hiljade bilo primorano da napusti domove, javlja Rojters.

Zbog erupcije vulkana evakuisano je 3.200 ljudi, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, oko 300 osoba je povrijeđeno.

Vulkan Fuego, čije ime u prevodu znači “Oganj”, izbacuje mlazove lave od osam kilometara i izbacuje dim i pepeo koji pada na prestonicu i druge oblasti, prenosi Rojters.

– Reka lave preplavila je obalu i pogodila selo El Rodeo. Ima povrijeđenih, izgorjelih i mrtvih – izjavio je generalni sekretar Agencije za prirodne katastrofe Serđo Kabanas.

Prema njegovim riječima, operacije spasšavanja obustavljene su do pet sati ujutru po lokalnom vremenu, zbog opasnih uslova i vremenskih prilika. On je rekao i da su neka sela nedostupna tako da se pretpostavlja da i tamo ima žrtava.

Predsjednik Gvatemale izjavio je da je sazvao sastanak sa ministrima, kao i da razmatra da proglasi vanrednu situaciju u oblastima Čimaltenango, Eskuintla i Sakatepekez.

Zbog erupcije zatvoren je aerodrom i obustavljeni su svi letovi. Vulkan se nalazi oko 40 kilometara od prijestonice Gvatemale i u blizini omiljenog turističkog ljetovalištva Antigve. Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane. Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.

(Tanjug)

Previous Potpisan Sporazum o principima djelovanja Szp, podrška kandidatima Govedarici i Ivaniću
Next “Karolina Nojber” otvorila 21. Teatar Fest “Petar Kočić” 2018.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *