Počinje ITF Banjaluka ladies open 2018.


Ukrajinka Mariana Zakarljuk je prvi nosilac na ITF Banjaluka ladies openu 2018. čiji glavni turnir počinje sutra (10 časova) na terenima Tenikog kluba Banjaluka.

Zakarljukova je 538. na WTA rang – listi. Na prijavnoj listi su i Maša Jovanović iz Australije (544), Slovenka Tadeja Majeričs (240 zaštićeni rang)…, a glavni turnir preko kvalifikacija izborila je Tamara Malešević. Za teniserku iz Srbije ovaj turnir je poseban jer joj je prvi profesionalni.

“Bila sam učesnik kvalifikacija, ušla sam u glavni turnir. O kvalitetu glavnom delu turnira nemam realnu sliku dok ne počnem da igram. Nadam se da ću što bolje igrati”, rekla je sedamnaestogodišnja Tamara Malešević.

Ona je danas, u posljednjem kolu kvalifikacija savladala sunarodnicu Milicu Vujović sa 6:0, 6:2. Maleševićeva je jedna od osam teniserki koje su preko kvalifikacija izborile mjesto u glavnom turniru i sa još 31 igračicom će se boriti za titulu i 18 WTA bodova, koliko donosi trijumf na 15.000 dolara vrijednom turniru. Prvi nosioci u dublu su Maša Jovanović i Jelena Stojanović iz Australije.

“Klub je dao sve od sebe da ugosti igračice koje su došle u rekordnom broju. Imali smo kvalifikacije sa čak 60 teniserki, što je mnogo više nego ranijih godina. Imali smo veliki broj igračica iz regiona, iz Srbije više od 20, iz BiH sedam, iz Hrvatske skoro 30. Ovaj turnir pruža šansu mladim igračicama koje su u blizini da postignu dobar rezultat. U glavnom turniru imamo iskusne igračice, biće izjednačen turnir, jer od prvog do osmog nosioca imamo samo 200 mesta razlike na WTA listi”, rekao je Vladimir Erg, supervizor turnira.

Govorio je i o promjenama koje priprema Međunarodna teniska federacija.

“Sada nema konencije između juniorskog i profesionalnog tenisa i ideja je da se ovi turniri pretvore u tranzicione. Juniori neće odmah ulaziti u profesionalni tenis jer oni na ovim turnirima igraju pet godina da bi ušli u top 100. Većini igrača su troškovi veći od prihoda, zbog toga će se ovi turniri pretvoriti u tranzicione i igrači neće dobijati ATP i WTA bodova bodove već ulazne poene koji će se kasnije konvertovati u WTA i ATP bodove. Nagradni fond najmanjeg profesioanalnog turnira naredne godine biće 25.000 dolara.”

To znači da bi Banjaluka ladies open mogao da podigne fond za 10.000 dolara za šesto izdanje.

“Probaćemo da podignemo nagradni fond na 25.000 dolara. Težimo ka tome i nadam se da će veći nagradni fond privući dosta kvalitetnih teniserki. Takođe, ranije smo bili turnir koji pobjednici donosi 12 WTA bodova, sada je to 18 bodova, važnih 18 bodova”, rekao je Saša Stovragović, direktor turnira.

(Nezavisne Novine)

Previous Otpisano 70,25 miliona duga
Next Čuveni hit mogao bi da vam spasi život

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *