Čavušoglu: Ne prihvatamo prijetnje oko nabavke S-400


ANKARA – Turska neće prihvatiti pretnje u vezi sa njenim nabavkama odbambenih sistema, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare u Vašingtonu, aludirajući na plan Ankare da kupi odbrambeni sistem S-400 od Rusije.

Čavušoglu, koji se danas sastao s američkim kolegom Majkom Pompeom, naglasio je da neće biti odlaganja ili otkazivanja kupovine aviona F-35 od SAD.

Čavušoglu je dodao da je s Pompeom razgovarao i o američkim tarifama na čelik i aluminijum, kao i o određivanju “mape puta” kako bi se obezbijedio sirijski grad Manbidž, prenosi Rojters.

Prethodno su dve strane saopštile, posle sastanka turskog i američkog ministra spoljnih poslova u Vašingtonu, da su Turska i SAD usvojile “mapu puta” za Manbidž, u severnoj Siriji, i istakle zajedničku posvećenost primeni tog plana.

Čavušoglu i Pompeo razgovarali su i o budućoj saradnji u Siriji i koracima koje treba preduzeti kako bi se obezbedila stabilnost i bezbednost u Manbidžu, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Dva ministra su se saglasila o održavanju daljih sastanaka kako bi se riješila trenutna bilateralna pitanja, saopštivši da saveznice NATO ostaju posvećene rješavanju zajedničkih razloga za zabrinutost “u duhu savezničkog partnerstva”.

(Nezavisne Novine)

Previous Objavljen spisak zemalja sa najgorim putevima
Next "Orlovi" poraženi od Čilea u prvom meču pred Mundijal

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *