Pogledajte zaključke Anketnog odbora u slučaju “Dragičević”


Zaključke anketnog odbora prenosimo neizmjenjene i u cjelosti.

USVOJEN IZVJEŠTAJ I ZAKLJUČCI ANKETNOG ODBORA

Anketni odbor formiran Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića danas je održao devetu sjednicu na kojoj su usvojeni Izvještaj Anketnog odbora na 323 stranice i Zaključci.

Devetom sjednicom je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Ispred grupe „Pravda za Davida“ prisutni su bili: Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Izvještaj Anketnog odbora će, u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske, biti upućen na razmatranje u parlament Republike Srpske.

Na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobijenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg Izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Anketni odbor je donio sledeće:

ZAKLJUČKE

Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26.03.‎ vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića.

Anketni odbor smatra da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.

Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske – RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne, gorenavedene pres-konferencije, novinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

Nacionalni javni servis – Radio-televiziju Republike Srpske i nacionalna novinska agencija SRNA obavezni su da izvještavaju u profesionalni,etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem otkrivanja istine.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanje svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove

ANKETNI ODBOR
predsjednik Branislav Borenović

Previous Rusija snabdijeva Austriju gasom do 2040.
Next Ekvadorka Marija Espinosa na čelu Generalne skupštine UN

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *