Dragan Lukač: Zaključci Anketnog odbora nisu zasnovani na dokazima već


Anketni odbor je donio zaključke koji nisu zasnovani na dokazima i predstavljaju političke stavove opozicionih poslanike u Anketnom odboru, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kao komentar na rad ovog tijela.

– Anketni odbor formiran od strane Narodne Skupštine Republike Srpske, na čelu sa Borislavom Borenovićem, preglasavanjem je donio zaključke koji nisu zasnovani na dokazima. Isti su zloupotrijebili povjerenje Narodne Skupštine i doveli u Anketni odbor lice koje ima potvrđenu krivičnu prijavu od strane suda za teško krivično djelo i omogućili istom da ispituje rukovodioce MUP-a i Tužilaštva, što nije zabilježeno u pravnom sistemu bilo koje države u svijetu, Na taj način srušili su pravni poredak i vladavinu prava na najgrublji način – rekao je Lukač.

On je dodao da je Anketni odbor zloupotrijebio i ignorisao zaključak VSTV BiH sa kojim su upozoreni da, shodno Zakonu o VSTV BiH, Anketni odbor nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva i tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja – istražne radnje koja su provela ovlaštena službena lica i druga lica pod nadzorom tužioca.

– To znači da su mogli da se bave samo pitanjem da li je policija radila po naredbi tužioca ili nije. Ako jeste, kao što je bilo u ovom slučaju, nisu mogli ulaziti u dalju ocjenu provedenih istražnih radnji – zaklučio je Lukač.

Anketni odbor je, uprkos svemu, nastavio da se bavi istragom slučaja. Većina postavljenih pitanja, ocjenjuje Lukač, bila je upućena sa tom namjerom da bi se na kraju bespravno upustili i u kvalifikaciju djela i donijeli takav zaključak iako nisu nimalo stručni za takve radnje i bez obzira što to Tužilaštvo još uvijek nije uradilo u toku dosadašnje istrage.

– Anketni odbor, nadalje, bez ijednog dokaza optužuje MUP i Tužilaštvo i njihovo rukovodstvo za učinjene propuste koje nisu ničim obrazložili i na taj način i dalje pokušava da podriva povjerenje građana u svoje institucije, a traženje izmjena Zakona po hitnom postupku i uvođenja tužilačke odgovornosti u vršenju dužnosti je miješanje i pritisak na funkcionisanje pravosudnog sistema – kaže Lukač.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dodaje da oni nastavljaju da svojim zaključcima vrše neprimjerene napade na slobodu medija i miješanje u uređivačku politiku RTRS-a i Srne, što Anketni odbor “ni na koji način nije smio raditi niti je bio to njihov zadatak koji su dobili od NSRS”.

– Pozivajući sve institucije da svoje djelovanje vrate u okvire Ustava i Zakona, bez ijednog dokaza da je neka od institucija radila nešto izvan Ustava i Zakona, još jedan je u nizu neprimjerenih zaključaka i napada u cilju podrivanja i urušavanja institucija RS od strane neodgovornih političara iz opozicionih redova, koji su to uradili i ovaj put zloupotrebljavajući povjerenje koje su dobili od strane NSRS – naveo je na kraju Lukač.

(Srpska Info)

Previous Nebom krstari 25 privatnih letjelica
Next UEFA dijeli 2,55 milijardi: Zrinjskom 280.000, ostalim predstavnicima BiH po 240.000 evra

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *