Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Srbijom


Priština – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Na konferenciji za medije Haradinaj je rekao da je tu odluku donio imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

“Da bismo dali vremena raspravi i kako bismo izbjegli lomove među strankama povukli smo platofrmu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i predlozima. Kosovo ima potrebe da pronađe formulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu”, rekao je Haradinaj.

Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Kosova platformu su podržali samo Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesrpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska inicijativa, koja je dio vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredjeljenje.

Najsporniji dio platforme je bio predlog da dijalog vodi predsjednik Kosova Hašim Tači.

Platforma Vlade Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije ovlašćuje predsjednika Kosova Hašima Tačija da zajedno sa kosovskom delegacijom, koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javio je Radio “Slobodna Evropa” pozivajući se na tekst u koji su imali uvid.

U dokumentu stoji da Skupština insistira da dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpunu normalizaciju odnosa dvije zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put. Od predsjednika Kosova se traži da redovno obaviještava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Međutim, tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine Kosova.

(Glas Srpske)

Previous SAD krišom plaćaju Kimu hotel
Next Njemački poljoprivrednici za berbu jagoda nude satnicu 8,8 evra, stan i hranu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *