Ivanić: Problem Izbornog zakona eskaliraće nakon izbora


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas u Beogradu da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prenio mišljenje da će problem Izbornog zakona eskalirati nakon izbora u BiH i da je to jedno od ključnih pitanja koje će opteretiti političke prilike u BiH.

“Svi ovi napori koje čine međunarodne institucije neće dovesti do nekog rezultata relativno brzo zato što nema volje domaćih aktera da se o tome postigne brzo rješenje”, rekao je Ivanić nakon sastanka novinarima.

On je naglasio da je unazad godinu dana upozoravao na taj problem i konstatovao da je ključ, prije svega, dogovor o izborima partija u Federaciji BiH.

“Dominantno – SDA, dok traje ova vlast, ali i svih drugih koji učestvuju u razgovoru. Niko živ ne može pomoći ako ti ljudi ne žele sami sebi da pomognu”, rekao je Ivanić.

On je ukazao da je dio međunarodnih institucija spreman na činjenicu da se ne može doći pregovorima do rješenja i da će pokušati da odgovornost prebaci na Centralnu izbornu komisiju, što je velika greška.

“To je jako pogrešno i samo prebacivanje odgovornosti i guranje jedne institucije da ona na kraju bude odgovorna za to”, rekao je Ivanić.

On je naveo da ga je Vučić informisao o prilikama u Srbiji, posebno o aktivnostima koje traju povodom situacije na Kosovu i Metohiji i da je to bila redovna razmjena mišljenja, kakvih će biti i dalje.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima Srbije i BiH, kao što je granica, Ivanić je naveo da to nije pomenuto, rekavši da nije realno da u naredna četiri mjeseca, koliko je ostalo do izbora u BiH, bude postignut dogovor o tome.

“Ogromna je šteta što taj dogovor nije postignut. Ne razumijem zašto je postojala neka vrsta otpora prema razgovoru jer bi to bio ogroman plus i za Srbiju i za BiH i tako lijep primjer u regionu, a zaista je sve svedeno na jednu ili dvije stvari koje nisu tako teške i komplikovane”, rekao je Ivanić.

On je dodao da je BiH važna Srbiji ne samo politički nego i ekonomski, te da jedni drugim postaju najznačajniji ekonomski partneri i da stoga postoji jako mnogo razloga da se odnosi poboljšaju.

“Ovdje je samo pitanje da će se u jednom trenutku pojaviti lideri koji su spremni istinski i otvoreno da uđu i postignu prave, korisne i dobre dogovore za obje strane”, naglasio je Ivanić.

Kada je riječ o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, Ivanić je rekao da se očekuje da se angažuje Turska kao zemlja koja je pokazala najveću spremnost da izađe sa finansijskim okvirom.

“Mislim da je to plan da se desi da li prilikom prvog narednog susreta ili eventuelno posjete turskog predsjednika nekoj zemlji u regionu. Uvjeren sam da ćemo do jeseni sa njihove strane imati jasan stav kako oni vide i kako ta finansijska konstrukcija treba da se definiše, pa ćemo u BiH vidjeti kakve su reakcije Srpske i Federacije BiH da bi se moglo ući u posao”, rekao je Ivanić.

Taj posao, naglasio je Ivanić, neće se brzo završiti i stoga ga treba dobro pripremiti da bi imao šanse da uspije. “A, ako samo pričate, a ne uradite ništa, to lako može da propadne”, poručio je Ivanić.

(Srna)

Previous Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina, njegov brat Zoran na 4 godine i 11 mjeseci
Next Lepir: Anketni odbor nema ovlašćenje da ocjenjuje postupke Tužilaštva

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *