Ograničena maksimalna cijena poziva unutar EU


Vlade zemalja EU i poslanici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o ograničavanju cijene telefonskih poziva iz jedne članice Unije prema drugoj, što je još jedna politička pobjeda za građane poslije ukidanja rominga za mobilnu telefoniju.

Dogovor je postignut rano jutros, poslije 12 časova pregovora i dio je šire inicijative čiji je cilj ohrabrivanje telekoma da ulažu u širokopojasne mreže i otvaranje frekvencija za standard 5G.

Evropski parlament založio se za ograničavanje maksimalne cijene međunarodnih poziva unutar EU uz obrazloženje da su cijene često neopravdano visoke.

Prema privremenom dogovoru, telefonski poziv iz jedne članice EU prema drugoj ne može koštati više od 19 evro centi, a jedna SMS poruka može koštati najviše šest evro centi.

EU je prošle godine proslavila ukidanje rominga unutar EU za mobilnu telefoniju šampanjcem i vatrometom.

Mnogi operatori mobilne telefonije, Evropska komisija i države članice smatraju da je ograničavanje cijene međunarodnoh poziva nepotrebna populistička mjera, pošto korisnici imaju mogućnost da pozive obavljaju putem servisa “Skajp, “Viber” ili “Vocap”, koji su besplatni.

(Nezavisne novine)

Previous Italijani napravili picu koja produžava život?
Next Ivanić na sastanku sa Vučićem

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *