RASTE NEZADOVOLJSTVO Građani zbijaju redove u borbi protiv POSKUPLJENJA GORIVA, šta će biti od najavljenih protesta


Fejsbuk grupi „Stop poskupljenju goriva“ za samo jedan dan priključilo se više od 3.000 novih članova, tako da trenutno broji preko 8.200 ljudi nezadovoljnih divljanjem cijena benzina i dizela u BiH.

Broj novopridošlica raste iz minuta u minut, a članovi razmjenjuju mišljenja o tome kako uticati na državu da snizi cijene goriva.

Najefijasnijim načinom smatraju organizovanje protesta, odnosno poziv vozačima da 10. juna u 17 časova zaustave automobile, gdje god da se u tom trenutku nalaze.

– Bilo bi najbolje da to bude na glavnim ulicama. Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 časova od 10. juna, pa sve dok cijene goriva ne budu smanjene – poručeno je iz ove grupe.

Revolt građana izazvan je činjenicom da je od 1. februara cijena goriva povećana bar u šest-sedam navrata. U protekla četiri mjeseca litar goriva je u Srpskoj sa 1,9 poskupio na 2,31 KM ili za 20 odsto. Na ovoj razlici, a u odnosu na prije četiri mjeseca, vozači za rezervoar goriva od 50 litara sada moraju da izdvoje čak 20 KM više.

Zanimljivo je da je, u poređenju sa julom 2008, barel sirove nafte na svjetskom tržištu pojeftinio za 45,5 odsto, dok je u istom periodu cijena goriva na domaćim pumpama manja za nepunih 8 odsto.

Zbog poskupljenja goriva protesti su najavljeni i u Beogradu, i to za petak, 8. juna, čiji se detalji, takođe na Fejsbuk grupama, već ugovaraju.

(Srpska Info)

Previous UEFA dijeli 2,55 milijardi: Zrinjskom 280.000, ostalim predstavnicima BiH po 240.000 evra
Next ZEMLJA JE SVE OPASNIJE MJESTO Najmirnije je na Islandu, pogledajte kako kotira BIH prema Globalnom indeksu mira

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *