SAD krišom plaćaju Kimu hotel


Vašington – Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pronađu diskretan način da plate hotel sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu u Singapuru, gdje bi uskoro trebalo da se sastane sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, piše “Vašington post”.

List je, pozivajući se na neimenovane izvore bliske pripremama, objavio da su se organizatori predstojećeg sastanka našli pred “čudnim logističkim neriješenim pitanjem – ko će da plati Kimov boravak u hotelu”.

Sjeverna Koreja želi da neka druga zemlja plati sobu u luksuznom hotelu “Fulerton” sa pet zvjezdica, koji se nalazi na ušću rijeke Singapur, gdje predsjednički apartman košta više od 6.000 dolara za noć.

Prema navodima “Vašington posta”, SAD su spremne da pokriju hotelske troškove, ali su obazrivi, jer bi Pjongjang to mogao da shvati kao uvredu.

Stoga američki organizatori sastanka razmišljaju da zatraže od Singapura da plati račun sjevernokorejske delegacije.

Rojters je prenio da je Singapur potvrdio da će pokriti dio troškova planiranog sastanka Trampa i Kima.

Singapur, mala ali bogata zemlja, odlučan je da bude uspješan domaćin samita i voljan je da pokrije dio troškova.

– Očigledno da, to je cijena koju smo spremni da podnesemo da bismo imali mali udio u ovom istorijskom sastanku – rekao je ministar odbrane Ng Eng Hen novinarima upitan da li će Singapur podnijeti troškova samita 12. juna.

Ukazuje se i da bi SAD, ako bi platili troškove Sjeverne Koreje, narušile sopstvene sankcije protiv Pjongjanga, pa bi za to bila neophodna posebna dozvola američkog ministarstva finansija.

Pitanje plaćanja hotelskog računa nije jedina prepreka.

Tu je i pitanje zastarjelog i malo korišćenog aviona kojim bi letjela sjevernokorejska delegacija. Spekuliše se da bi avion možda morao da sleti u Kinu zbog zabrinutosti da ne bi izdržao let od skoro 5.000 kilometara.

Moguće je i da će sjevernokorejska delegacija letjeti avionom neke druge zemlje.

Očekuje se da će Tramp u Singapuru odsjesti u “Šangri-La”, hotelu sa 747 soba, koji je sposoban da “podrži” događaje gdje je neophodan visok stepen bezbjednosti.

Posle višenedjeljne neizvjesnosti, Tramp je prošle sedmice otkazao sastanak sa Kimom, navodeći kao razlog “otvoreno neprijateljstvo” Sjeverne Koreje. Diplomatija je, međutim, urodila plodom, pa je Tramp u petak ipak potvrdio da će sastanak biti održan 12. juna, kako je i bilo planirano.

Kimova kuća

Za vrijeme posjete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Sjevernoj Koreji, ruski novinar Valeri Šarifulin imao je priliku da zaviri u dom Kim Jong Una.

On se nalazi u blizini Pjongjanga. Kim živi u modernom zdanju okruženom cvijećem i vrtovima.

Pismo u velikoj koverti

Izaslanik sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una lično je uručio njegovo pismo američkom predsjednikom Donaldu Trampu, čija sadržina nije poznata, a mediji pokušavaju da odgonetnu zašto je ono stavljeno u neobično veliku kovertu. Niko van Sjeverne Koreje vjerovatno ne zna pravi razlog za veličinu pisma, a moguće je i da Kim jednostavno tako voli.

Agencija podsjeća i da je Mun, koji se zalagao za održanje sastanka Trampa i Kima, u februaru tokom Olimpijade takođe primio pismo slične veličine u kojem je Kim izrazio želju za održavanje samita dvije Koreje.

(Glas Srpske)

Previous Ekolozi upozoravaju da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi
Next Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Srbijom

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *