Profesor za prolaznu ocjenu uzimao od 100 do 200 KM


Opštinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva protiv 60-godišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje mita ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u toj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM. Za taj novac, on bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

On je, prema navodima optužnice, novac primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

“Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina”, kazali su iz Tužilaštva TK.

Takođe, predloženo je da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

(Faktor)

Previous Davoru Dragičeviću uručena tužba
Next Lopov iz banjalučkog kafića ukrao 500 maraka

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *