Vlada FBH utvrdila novu stopu dohotka: Plate do 700 KM se neće oporezovati


Na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada FBiH je utvrdila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Prema prijedlogu Zakona o doprinosima, umjesto dosadašnjih stopa doprinosa na plate i naknade od 41,5 posto, sada će znositi 33,5 posto.

Utvrđenim Prijedlogom zakona poreza na dohoda se uvode tri stope. Nulta je za plate do 700 KM, stopa od deset posto za plaće od 800 KM do 1.500 KM, a stopa od 20 posto za plate iznad 1.500 KM.

–  Osnovni princip je bio da se proširi osnovica za obračun poreza i doprinosa. Do sada smo imali ukupne doprinose po pitanju plata i naknada 41,5 posto ali njena specifičnost osim visine je i problem što su tu bile i komplikacije. Mi u ovom zakonu osim toga što smo htjeli rasteretiti cijenu rada, htjeli smo olakšati i obračun doprinosa. On u ovom prijedlogu zakona je otprilike 33,5 posto. Sastoji se od naknada za penzijsko 18,5 posto na bruto platu. Zatim 13,5 posto na zdravstvo i 1,5 posto na nezaposlenost – kazala je novinarima  federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

– Htjeli smo napraviti razliku u odnosu na one sa nižim primanjima, socijalnu pravednost. Oni sa većim ptimanjima imaju i obavezu za veća izdvajanja po pitanju poreza na dohodak, dodala je Milićević.

Federalna vlada će razmotriti i Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, na dnevnom redu ima raspodjelu dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, namijenjenih za uplatu doprinosa za 15 radnika „Agrokomerca“ d.d. Velika Kladuša koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

(Radio Sarajevo)

Previous Najskuplji motor Anđela pakla koji je protutnjao kroz Jagodinu: Ko vozi žestoku mašinu od 3.000 kubika koja košta 127.000 evra?
Next Djevojčica silovana i ubijena, uhapšen Turčin

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *