Švedska dozvolila izgradnju Sjevernog toka 2


Švedska vlada je danas dala dozvolu za izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, u švedskoj ekonomskoj zoni Baltičkog mora, izjavio je ministar Švedske za preduzetništvo i inovacije Mikael Damberg.

– Vlada je dala dozvolu za polaganje cijevi za gasovod ”Sjeverni tok 2” u švedskoj ekonomskoj zoni u Baltičkom moru – izjavio je Damberg, a prenosi ruska agencija Tass.

Damberg je, međutim, naglasio da švedska vlada ima negativan stav prema cjelokupnom projektu, jer postoji rizik od sukobljavanja sa ciljevima Evropske energetske unije.

Sjeverni tok 2 je u Njemačkoj i Finskoj već dobio sve potrebne dozvole za izgradnju i funkcionisanje gasovoda, a u planu su procedure za dobijanje dozvola u Danskoj.

Isporuke prirodnog gasa putem tog gasovoda trebalo bi da krenu krajem 2019. godine.

Sjeverni tok 2 je proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, kojim se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

(Srpska Info)

Previous “NEMAM POSAO, NEMAM GDJE DA ŽIVIM, NEMAM NI MUŽA” Posljedice neželjene trudnoće: Majke ne žele da odgajaju djecu u TEŠKIM USLOVIMA
Next Ros: SAD se nagodile sa kineskom kompanijom ZTE

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *