PROJEKTI DOSTAVLJENI, OBEĆANI MILIONI ZABORAVLJENI Maćehinski odnos Savjeta ministara BiH prema Srebrenici


Srebrenica i dalje čeka na pomoć Savjeta ministara BiH od dva miliona maraka, koja joj je obećana još prije tri godine.

Mada je srebrenička vlast prije više od pola godine dostavila vlastima u Sarajevu konkretne projekte u koje bi taj novac trebalo da bude utrošen – odgovora još nema.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković kaže za Srpskainfo da je ono što je od opštinskih vlasti u Srebrenici traženo – ispoštovano.

– Dostavili smo Savjetu ministara prijedloge za pojedine putne pravce, jer nam je rečeno da Savjet ministara ne može finansirati nekategorisane puteve. Zato smo predložili dijelove regionalnih puteva za sanaciju i rekonstrukciju, ali nemamo nikakvu informaciju po tom pitanju. Tokom naredne sedmice ćemo tražiti pisani odgovor šta su preduzeli po tom pitanju – rekao je Tabaković.

Šef Opštinskog odbora SNSD u Srebrenici Radomir Pavlović smatra da „maćehinski“ odnos Savjeta ministara BiH prema toj opštini ima veze sa politikom.

– Dok je u Srebrenici načelnik bio Bošnjak, odnos Savjeta ministara je bio sasvim drugačiji. Od kada je načelnik Srbin, vidi se da ta sredstva ne dolaze u opštinu. Iako smo dostavili svu potrebnu dokumentaciju, nemamo nikakav odgovor o realizaciji tih sredstava iz Sarajeva. Najveći krivac je predsjedavajući Denis Zvizdić, jer mislimo da je riječ o politici SDA, koja nastavlja da koči implementaciju sredstava u Srebrenici upravo zato jer je načelnik Srbin – kaže Pavlović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Denis Zvizdić

On, takođe, smatra da nema nijednog razloga da se odugovlači sa finansijskom pomoći Srebrenici koja je obećana, jer je lokalna vlast predložila projekte prema instrukcijama i zahtjevima Savjeta ministara.

– Sve smo ispravili i poslali prije nekoliko mjeseci onako kako su tražili i čekamo odgovor. Čak su i pojedini parlamentarci na nivou BiH postavljali poslaničko pitanje, ali odgovora nema – naglašava Pavlović.

Investiciona konferencija

Na Investicionoj konferenciji, koja je održana u Srebrenici u novembru 2015, Srbija je obećala pet miliona evra pomoći za tu opštinu. Od tog iznosa, dva miliona su uplaćena u budžet, za tekuću likvidnost, i tri miliona za infrastrukturne projekte.

Sve obećane investicije u Srebrenicu Srbija je realizovala do jula prošle godine. Istovremeno, predstavnici Savjeta ministara BiH su na Investicionoj konferenciji obećali da će podržati 12 projekata u Srebrenici u saradnji sa lokalnim rukovodstvom.

(Srpska Info)

Previous KLJUČNA PITANJA ZA OBJE STRANE Ko će platiti susret Trampa i Kima, ko će šta jesti, gdje će ko sjediti…
Next BLASFEM U BANJALUCI Feministkinje najavljuju: Neće biti crvenog tepiha ni šampanjca, ali će biti svašta

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *