Raspetljavanje kosovskog čvora na “Rambujeu dva”, ključ u rukama SAD?


Postoje šanse da “kosovski čvor” bude raspleten organizovanjem međunarodne konferencije, nezvanično saznaje “Danas” u diplomatskim krugovima.

Kako navode, na toj konferenciji bi Beograd i Priština pregovarli uz učešće “najvećih svjetskih igrača”.

List dalje piše u vikend izdanju, da bi na takvom skupu, pored “SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije učestvovali i predstavnici Rusije “a ne isključuje se mogućnost učešća i Kine i, čak, Turske”.

Sagovornici Danasa otkrili su da je “inicijalna kapisla” za ideju o održavanju “Rambujea dva” bio nedavni sastanak “kvinte” u Njujorku i da je, po svemu sudeći, “ključ” za rješavanje kosovskog pitanja “u rukama Amerikanaca”.

“Za razliku od Nijemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podjelom Kosova ili razmjenom teritorije, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN, za Amerikance rješenje koje bi podrazumijevalo da Srbija dobije sjever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo”, piše Danas.

List navodi i da “pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se riješi kosovsko pitanje, za Danas nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbjeći greške zbog kojih su propali ti pregovori”.

Podsjeća se da se delegacije Beograda i Prištine tada nisu srele direktno, “već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci i što je Beograd bio ucijenjen da mu se loše piše ako ne prihvati predloženo rješenje”.

Da bi se izbjegla takva greška potrebno je da se ovoga puta ne vrši pritisak ni na jednu od strana, u smislu da se ne prijeti Beogradu da će biti zakočen njegov put ka EU ako ne prihvati ponuđeno rješenje, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona, poručili su izvori Danasa.

(b92)

Previous Novi protest vozača u Srbiji zbog cijene goriva
Next Deset hiljada ljudi na gej paradi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *