PRODAJU STARO, KUPE STARO Prosječni kupac automobila u Srpskoj ne može da bira, FOTO-ROBOT otkriva njegov ukus


Od početka godine u BiH su uvezena 4.392 automobila više nego za četiri mjeseca lane, dok je u pomenutom periodu vrijednost uvezenih vozila povećana za skoro 30 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od januara do kraja aprila 2018. uvezen je 20.741 polovni i 3.939 novih automobila, ukupne vrijednosti 353 miliona KM.

Unazad nepunu deceniju, vrijednost uvezenih automobila konstantno je u porastu. Tako je, na primjer, tokom 2010. uvezeno automobila vrijednosti 462,5 miliona, 2013. skoro 578 miliona, a lane 836,5 miliona KM.

Najviše uvozimo WV, “mercedes”, BMW, „audi“, „škodu“, „pežo“, „sitroen“, uglavnom iz Francuske, Češke, Velike Britanije, Japana…

Prodor “francuza”

“Folksvagenov „dizelaš“ star 17 godina, kupljen na kredit i pregledan jednom godišnje, pred registraciju – tako izgleda „foto-robot“ prosječnog automobila u Srpskoj.

Kako tvrde trgovci automobilima, bijela i sve nijanse sive su najtraženije boje putničkih vozila, a novost koja ukazuje na razbijanje stereotipa, kad su u pitanju pouzdani i poželjni automobili, jeste prodor „francuza“ – „pežoa“, „sitroena“ i „renoa“.

– Oni ozbiljno ugrožavaju dominaciju “Folksvagena”, jer su „francuzi“ iste klase danas jeftiniji, a njihovo održavanje više nije problem kao nekad – poručuju iz autokuća u RS.

Starost

Podaci Centra za motorna vozila „EIB Internacional“ pokazuju da su na drumovima Srpske ipak najdominantnija „Folksvagenova“ vozila. Od oko 385.000 registrovanih vozila, skoro 40 odsto, odnosno oko 123.000 su automobili ove robne marke.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Više od polovine automobila u Srpskoj starije je od 15 godina, a zvanični podaci pokazuju da je trenutno u RS registrovano 74.048 automobila. Njih 41.753 su stariji od 15 godina, dok je gotovo 21.000 automobila stara od 11 do 15 godina.

Do godinu dana starosti je tek 778 automobila, a između jedne i dvije godine ima 561 automobil. Ostatak registrovanih putničkih motornih vozila je staro između 3 i 10 godina.

Potreba, a ne luksuz

U udruženjima potrošača ističu da ovi podaci potvrđuju da većina građana sebi može da priušti samo polovni automobil.

Dodaju da ne treba zanemariti ni činjenicu da i u BiH ima ljudi koji mogu da izdvoje i po pola miliona za jedan automobil, što je još jedan dokaz velike socijalne raslojenosti društva.

– Činjenica je da auta nisu luksuz, odnosno da mnogi ljudi, htjeli ili ne, jednostavno moraju da ih imaju. Međutim, podaci da je samo 10 luksuznih vozila plaćeno više od 3 miliona KM potvrđuje da, uprkos krizi, za neke ljude nema zime. S druge strane, porast uvoza polovnih vozila potvrđuje da je malo onih koji za automobile mogu da izdvoje neke veće pare. Prodaju staro, nešto doplate i uvezu nešto bolje vozilo – ističu iz ovih udruženja.

Oštriji kriterijumi

Za očekivati je da u narednom periodu dođe do pooštravanja kriterijuma za uvoz novih i polovnih vozila u BiH. Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH rekli su kako razmatraju donošenje odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila minimalno EKO-5 karakteristika, ali i određene stavke u vezi sa uvozom polovnih automobila.

– Minimalni EKO-4 standard je na snazi od 1. aprila 2016. godine, a planirano je da se od 1. aprila 2019. taj standard poveća na EKO-5, o čemu se trenutno provode konsultacije – navode iz Ministarstva.

Ovom odlukom je znatno ograničena starost vozila koja je moguće uvesti u BiH.

– Međutim, ovo ograničenje je danas već prilično zastarjelo, jer to praktično znači da je još moguće uvesti vozilo u BiH koje je staro čak 14 godina. Dakle, ovu odluku bi trebalo inovirati i, ako je moguće, uvesti još strože kriterije – naglasili su u pomenutom ministarstvu.

Homologacija vozila

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da, kako bi vozilo ušlo u BiH, u skladu sa važećom legislativom mora zadovoljiti minimalne tehničke uslove homologacije vozila.

– Homologaciju, odnosno ispitivanje tehničkih karakteristika svakog pojedinačnog vozila provode ovlašteni tehnički servisi u BiH. Dakle, kad osoba dolazi sa vozilom u BiH, prijavljuje ga za uvoz na graničnom prelazu, nakon čega dobija provoznu carinsku prijavu na rok od 10 dana. U tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis koji provjerava vozilo i izdaje uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije – kažu u ovoj upravi.

Uvozne dažbine

Kada su u pitanju uvozne dažbine, standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15 odsto i PDV 17 odsto.

Ako je riječ o polovnim vozilima porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.

S druge strane, na nova vozila porijeklom iz EU carina je ukinuta još od 1. januara 2009. godine, pa se prilikom njihovog uvoza u BiH takođe plaća samo PDV.

Ima se, može se

U BiH su u 2018. uvezena ubjedljivo dva najskuplja automobila unazad pola decenije, koji zajedno koštaju nešto više od dva miliona maraka.

Riječ je o poršeu-991 GT2/kupe, koji je koštao 439.300 KM. Na ovu cijenu plaćeno je i 74.790 maraka uvoznih dadžbina, što znači da je vlasnik za automobil iskeširao preko pola miliona KM. Nije teško izračunati da je vrijednost ovog “poršea” ekvivalent 523 prosječne plate ili čak 1.227 prosječnih penzija u Srpskoj.

Na drugom mjestu po cijeni je ferari F 142 488 spajder, koji sa uvoznim dadžbinama košta nešto više od 492.000 KM.

(Srpska Info)

Previous Stevandić PROGOVORIO o kontroverznom SLUČAJU IZ RATA: Vozio sam se u tenkovima i avionima, ali nisam u CRVENOM KOMBIJU
Next Danas izmjene u odvijanju saobraćaja kroz kanjon Tijesno

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *