Srpska godišnje izgubi cijelu manju opštinu


Banjaluka – Da je demografska slika iz godine u godinu sve lošija svjedoče i najnovije procjene statističara prema kojima je Srpska za četiri godine ostala bez 18.162 stanovnika, što odgovara populaciji opština poput Bratunca ili Kotor Varoša.

Republički zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika od 2013. do 2017. godine, a računica pokazuje da RS godišnje gubi oko 4.500 građana, koliko ih, na primjer,  prema posljednjim podacima ima u Vukosavlju ili Čajniču.

Prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u RS koji je sproveden 2013. godine, Srpska je imala 1.171.179 stanovnika, a procjene statističara ukazuju da ih je lani bilo 1.153.017.

Populacija je smanjena u čak 56 lokalnih zajednica, od ukupno 64, koliko ih ima u Srpskoj, a najviše stanovnika izgubili su Prijedor, Novi Grad, Gradiška, Doboj, Kozarska Dubica, Lopare i Prnjavor.

Samo osam lokalnih zajednica u Srpskoj može se pohvaliti većim brojem građana, a grad na Vrbasu prednjači kada je u pitanju rast populacije. Tako je Banjaluka lani u odnosu na 2013. godinu bila bogatija za 3.501 stanovnika, a slijede Istočno Novo Sarajevo, čija je populacija uvećana za 999 stanovnika i Laktaši za 557 građana.

Lošu demografsku sliku dodatno kvari smanjenje novorođenčadi i djece u grupi do četiri godine.

Njih je, prema popisu 2013. godine, bilo 53.563, a na kraju prošle godine 5.894 manje. Ništa bolji nisu ni uporedni podaci o broju srednjoškolaca, kojih je 2013. godine bilo 69.969, a lani svega 60.988.

Slična demografska slika pogađa i populaciju od 30, 35 i 40 godina, dok se povećava broj građana iznad 60 godina starosti. Da postajemo društvo starih potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku prema kojima su u Srpskoj lani živjela 834 stanovnika sa devedeset i više godina nego 2013. godine.

Demograf Stevo Pašalić smatra da je Srpska u posljednje četiri godine ostala bez mnogo većeg broja stanovnika nego što je navedeno u ovoj studiji.

– Zavod za statistiku se prilikom kreiranja ove procjene vodio razlikom između broja rođenih i umrlih i u obzir nisu uzete migracije. Odliv stanovnika je posljednjih godina prisutan u cijelom regionu i bojim se da je stanje gore nego što pokazuju ovi podaci – rekao je Pašalić.

Ističe da RS pod hitno mora donijeti niz populacionih mjera koje će uticati na povećanje nataliteta, ali i smanjenje migracionih kretanja.

– Trendove odlaska je nemoguće zaustaviti, ali moramo se potruditi bar da ih ublažimo. Naša najbolja mjera koju sprovodimo je dodatak koji se isplaćuje nezaposlenim majkama. Očuvanje stanovništva mora biti zajednički cilj svih institucija – kazao je Pašalić.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da je činjenica da građani odlaze u inostranstvo, ali je to globalni trend prema kome smo nemoćni.

– Opština u sklopu populacione politike za svako novorođeno dijete izdvaja 150 KM, otvaramo radna mjesta, dovodimo investitore, a socijalna davanja smo lani u odnosu na godinu ranije povećali za oko 12,5 odsto – rekao je Adžić.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić kaže da je broj Dubičana mnogo veći od onog koji pokazuje statistika, a to je 19.731.

  • Prema mojim procjenama, ovdje živi oko 22.000 građana jer toliko otprilike ima registrovanih pacijenata u Domu zdravlja. Opština nastoji da zadrži što više stanovnika pa tako za svako treće dijete izdvajamo 1.000 KM, dajemo grantove za pokretanje malih preduzeća, subvencionišemo nova radna mjesta i poljoprivredu. Najveći problem su male plate, koje tjeraju ljude u inostranstvo – rekao je Reljić.

Lokalne zajednice sa najvećim rastom

broja stanovnika od 2013. do 2017. godine

Banjaluka                           3.501

Istočno Novo Sarajevo     999

Laktaši                             557

Istočno Sarajevo               207

Bijeljina                            197

Lokalne zajednice sa najvećim padom

broja stanovnika od 2013. do 2017. godine

Prijedor                 1.663

Novi Grad               1.281

Gradiška                1.143

Doboj                       1.132

Kozarska Dubica     1.008

(Glas Srpske)

Previous Simona Halep osvojila prvi gren slem u karijeri
Next Pedikirka i penzioner se potukli zbog Tompsona

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *