Alergija na stršljena bila kobna za Banjalučanina


Četrdesetdvogodišnji Banjalučanin Igor Ajzenbart, poznat po nadimku Hojza, podlegao je posljedicama uboda najmanje jednog stršljena na plaži Lendrin mlin.

Nezvanično se saznaje da je u subotu popodne, kada je shvatio šta mu se desilo, Ajzenbart uspaničeno dotrčao do jednog muškarca koji je bio u blizini, te mu rekao: “Ubode me stršljen, alergičan sam”, a zatim se srušio.

“Tu je bila i jedna medicinska radnica, da li doktorica ili medicinska sestra, nisam siguran. Pokušala mu je ukazati prvu pomoć do dolaska hitne”, otkriva izvor “Nezavisnih”.

Ovaj slučaj je Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka prijavljen u subotu oko 14.30.

“Naša ekipa je uložila maksimalne napore da spasi život pacijentu, ali je on preminuo”, rekla je Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

Nezvanično saznajemo da je pokušaj reanimacije trajao oko sat vremena.

“Spasa mu nije bilo. Sav je bio otečen nedugo nakon uboda. Radilo se o jakoj alergijskoj reakciji”, kaže sagovornik.

Prema nekim tvrdnjama, Ajzenbart na izletištu Lendrin mlin drži otvoreni bar. Navodno je čistio oko bara kada su ga jedan ili dva stršljena ubola u glavu, a priča se da je u tim momentima pored njega bio i njegov maloljetni sin.

Brojni Ajzenbartovi prijatelji oprostili su se od njega potresnim napisima na društvenim mrežama.

“Ugašen je život koji ni počeo nije. Zbogom, moj druže budžački”, glasi jedna od oproštajnih poruka.

Na vječni počinak Ajzenbart će biti poslat danas u 15 časova na groblju “Ognjena Marija” u Donjem Drakuliću. Od njega će se oprostiti supruga, dva sina i ostala rodbina i prijatelji.

Stručnjaci kažu da stršljenovi uglavnom nisu agresivni prema čovjeku, sem u slučaju kada im je ugroženo leglo.

Ubod je bolniji od ujeda ose zato što se u otrovu stršljena nalazi veći udio neurotransmitera acetilholin, supstance koja izaziva osjećaj pečenja. Takođe, žaoka ovog insekta je deblja i duža, pa prodire u osjetljivije slojeve kože.

Po dostupnim informacijama, ako bol nakon uboda stršljena ne jenjava, a mjesto uboda naglo otiče, te mijenja boju, potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Ukoliko u kućnoj apoteci imate injekciju adrenalina za alergične osobe, kako se savjetuje, upotrijebite je ako osoba koju je ubo stršljen pokazuje znake anafilaktičkog šoka: gušenje, otežano disanje, ubrzan puls, vrtoglavica, nesvjestica.

Izvor: Nezavisne 

Previous Miro Džakula: Brčko ne zaslužuje prihode koje ima
Next Banjaluka: Servisne informacije za 11. jun

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *