NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Put kroz Makedoniju IZBJEGAVATI 2. AVGUSTA, na putevima Hrvatske haos PETKOM I SUBOTOM


Za manje od mjesec dana očekuje se pojačana frekvencija saobraćaja na svim putnim pravcima koja vode prema moru jer počinje period kada turisti masovno kreću na ljetovanje. Tada sa svih graničnih prelaza, a nerijetko i sa naplatnih rampi gledamo izvještaje o kilometarskim kolonama koje satima čekaju da nastave put, a iz dosadašnje prakse vidimo da su najkritičniji vikendi tokom jula i avgusta.

Kada je Grčka u pitanju dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom na ulazu, a nedjeljom i ponedjeljkom na izlazu, ali takođe 1. i 15-og u mjesecu kada su smjene turističkih agencija.

Kroz Makedoniju izbjegavajte 2. avgust

Međutim, kako navodi sajt “Grčka info” ukoliko se ovim danima zateknete na prelazima “Evzoni” i “Bogorodica” poslije 17 časova, najverovatnije ćete čekati veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete vjerovatno kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, do 4 sata ujutru. Naravno, kada su putovanja na more u pitanju pravilo ne postoji, ali je velika mogućnost da izbjegavajući vikende, izbjegnete i gužve, piše Blic.

Kritični dani za putovanje preko Makedonije su 2. avgust (ove godine je to četvrtak i velika većina će ga spojiti sa vikendom) kada se tamo slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 28. avgust kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice pa su i tada veće gužve na granicama.

Foto: RAS Srbija

Na ljetovanje je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu, i na graničnim prelazima drastično manje.

Kritično od 15. jula do 15. avgusta

Carinici i policija sa prelaza Preševo prošle godine su u udarnoj sezoni između 15. jula i 15. avgusta savjetovali turistima, posebno onima sa malom djecom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski, gdje su zadržavanja nešto kraća. Takođe prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Treba imati na umu i da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji rade u državama EU i oni najviše koriste put preko Bugarske pa je zato i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Srbiju tako i na samom graničnom prelazu i dalje kroz Bugarsku.

Ukoliko je moguće, izbjegnite dolazak na Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom jer je u to vrijeme smjena carinika i policajaca pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak i ako nema gužve.

Petkom poslijepodne i subotom ujutro haos na putevima u Hrvatskoj

Ko ide u Hrvatsku na more takođe bi trebalo da izbjegava vikende jer i tamo ljudi na putovanje najčešće kreću u petak poslijepodne, poslije posla i tada se već stvaraju ogromne gužve koje se ne smanjuju ni tokom subote. Istom logikom većina se s mora vraća u nedjelju ali uglavnom popodne pa ako morate tog dana na put kući, najbolje je krenuti što ranije ujutro.

Posljednji vikend u julu donosi veliku smjenu turista i pojačan saobraćaj na autoputevima, graničnim prelazima i naplatnim rampama. Na granici Batrovci sa Hrvatskom je tada i najveća gužva, a nije mnogo bolja situacja ni na graničnom prelazu Šid pa AMSS zato tada preporučuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza Bačka Palanka, Sot, Ljuba ili Neštin.

Tokom ljetnje sezone najmanje gužve na graničnim prelazima su od tri do pet sati ujutro, kada je uglavnom i kraće zadržavanje na naplatnim rampama a i zbog visokih temperatura vozačima se savjetuje da za put biraju rane jutarnje ili kasne popodnevne sate.

(Srpska Info)

Previous Dačić: Zbog Kosova se hvatamo za polomljenu slamku
Next DIVLJAO PO ULICI Poznati holivudski glumac uhapšen pijan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *