“NAŠA META JE DRŽAVA” Francuski poljoprivrednici blokirali naftne rafinerije i skladišta goriva


Francuski poljoprivrednici blokirali su danas naftne rafinerije i skladišta goriva zbog plana kompanije “Total” da koristi palmino ulje u svom postrojenju za biogorivo.

Iz sindikata poljoprivrednika FNSEA saopšteno je da je skladište goriva u regionu Marn na sjeveroistoku Francuske prvo večeras blokirano, pošto je stotinjak poljoprivrednika postavilo barikade sa traktorima i šljunkom.

Predsjedavajući FNSEA Kristijan Lamber izjavio je da će večeras biti blokirano najmanje pet lokacija.

Francuske vlasti su prošlog mjeseca dale dozvolu “Totalu” da koriste palmino ulje u svojoj rafineriji biogoriva “Med” na jugu Francuske, što je izazvalo negodovanje poljoprivrednika koji imaju zasade biljaka iz kojih se dobija biogorivo, poput uljane repice.

Organizatori ističu da je cilj blokade vršenje pritiska na vlasti da odustanu od upotrebe palminog ulja u “Medu” i da odgovore na druge zabrinutosti poljoprivrednika poput uvoza mesa iz Južne Amerike.

– Naša meta je država – rekao je Lamber, navodeći da je odluka “Totala” o palminom ulju bila “posljednja kap”.

Palmino ulje je jeftinije od uljane repice kao izvor za biodizel i francuski poljoprivrednici navode da im sve češća primjena ovog ulja izaziva dodatne probleme zbog visokih poreza i striktnih ekoloških regulativa u Francuskoj.

(Srpska Info)

Previous DIVLJAO PO ULICI Poznati holivudski glumac uhapšen pijan
Next Miro Džakula: Brčko ne zaslužuje prihode koje ima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *