Novosti na Demofestu: Festival dodjeljuje nagradu u pomen na Davida Dragičevića


Nastupi Neleta Karajlića i „Goblina“, te nagrada „Đakac“ za najbolji tekst, nazvana po tragično stradalom Davidu Dragičeviću nove su vijesti vezane za 11. Demofest.

Pjevač “Zabranjenog pušenja” i “No Smoking Orchestra” legendarni Nele Karajlić nastupiće sa svojim bendom u subotu 21. jula u revijalnom dijelu treće večeri banjalučkog Demofesta! Uz Neleta i njegov bend to veče u revijalnom dijelu Demofesta nastupiće i “Goblini”, najavljeno je danas, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije Demofesta.

Brana Janković u ime organizatora, Manjifiko, Vlado Kokotović (Goblini) i Marko Luis u ime muzičkih gostiju, te predstavnici kompanija M:TEL, Huavei i Nektar piva ispred prijatelja festivala, govorili su o planovima i podršci vezanim za novi Demofest.

-Moram se zahvaliti u ime cijelog Demofesta na podršci Festivalu, prije svega ovdje prisutnim prijateljima, te posebno publici koja je u velikoj mjeri pomogla svima nama da izdržimo sve godine i da opstanemo kao festival. Novost je da se ove godine vraćamo konceptu domaćih imena iz regiona u revijalnom djelu, jer je ovo prije svega festival reginalnih demo bendova i na tome smo izgradili naše ime u posljednjih deset godina i želimo da nastavimo u tom smjeru, bez obzira da li će se to odraziti na posjetu ili ne. Takođe, odlučili smo ove godine da uvedemo novu nagradu „Đakac“, za najbolji tekst, nazvanu po tragičnom nastradalom Davidu Dragičeviću. Odlučili smo se na ovaj korak, iako nikad nismo i nikad nećemo dozvoliti da se politika miješa u muziku na Demofestu, jer je riječ o jednoj tragediji u kojoj je izgubljen jedan mladi život. I to je jedan i jedini razlog za ovu odluku. Ovu priču smo započeli sa nagradom Plavi bas i sjećanjem na Kaleta, tako da je nagrada Đakac logičan nastavak na Demofestu. Pobjednika će birati Nikola Pejaković i Demofest tim -objasnila je Brankica Janković i dodala da se tradicija zaobilaženja Demofesta od strane državnih insititucija „uspješno“ nastavila.

-Iako se uredno svake godine prijavljujemo i apliciramo za finansijsku pomoć projektima iz oblasti kulture, državne institucije na nivou BiH nas i dalje uredno ignorišu, iako se novac dijeli šakom i kapom veoma čudnim projektima, navodno iz oblasti kulture, tako da možemo reći da se i ta tradicija uspješno nastavila. Što se tiče institucija Srpske imali smo neke ponude iz kabineta gospođe Cvijanović, koja je bila „šokirana“ činjenicom da nismo imali pomoć od njenih ministara, ali kada smo se naglasili da ne želimo pomoć samo zbog izborne godine, to je za sada ostalo samo na ponudi-rekla je direktorica Festivala.

Muzičar Marko Luis kaže da mu je izuzetno drago što se vraća na Demofest jer je nekada na njemu nastupio kao demo muzičar.

-Jako sam zadovoljan što se vraćam na Demofest sada kao etabliran muzičar, jer sam emotivno jako vezan za ovaj festival, gdje sam 2010 godine nastupio kao neafirmisan muzičar. Čast mi je što ću dijeliti binu sa ovako cijenjenim imenima koja nastupaju na Demofestu i što ću ponovo osjetiti energiju mladih muzičara-rekao je Luis.

Vladisav Kokotović basista „Goblina“ kaže da je definitivno došlo vrijeme za prvi koncert na Demofestu.

-Svirali smo mnogo puta, ali nikad na Demofestu, sticajem okolnosti uglavnom vezanim za nas. Drago mi je jer ovo nije obični festival gdje ljudi dođu da se provedu uz muziku poznatih bendova, već je riječ o festivalu mladih bendova, što je ogromna stvar za svaki novi bend, posebno kad je to organizovano na vrhunskom nivou kako to radi Demofest. Čast nam je biti u takvom društvu -rekao je Kokotović.

(SrpskaInfo)

Previous CIK: Pogledajte spisak ovjerenih kandidata za izbore u BiH
Next Legendarni vaterpolista iznenada preminuo

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *