Smanjenje akciza na gorivo nemoguća misija


Sarajevo – Većina poslanika u Predstavničkom domu BiH rado bi podržala prijedlog Nezavisnog bloka da se smanji akciza za gorivo 15 feninga po litru i da se ograniče marže distributerima nafte i naftnih derivata, ali je to nemoguća misija zbog slobodnog formiranja cijena na tržištu i Zakona o akcizama.

Nezavisni blok očekuje da se ovo zakonsko rješenje 20. juna nađe na sjednici ovog doma nakon što ga razmotri Komisija za finansije i budžet.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da svoj stav o tom prijedlogu moraju reći nadležne institucije.

“Nove političke partije gledaju da na svaki način ‘uberu’ neki poen kod građana pred izbore, tako da oni nemaju nikakvu odgovornost za svoje prijedloge. Ne mogu ništa reći o tome dok ne vidim prijedlog”, kazala je Majkićeva.

Njen kolega iz SBB-a Mirsad Isaković kaže da je nemoguće provesti takav prijedlog iz prostog razloga što se BiH potpisujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU obavezala na slobodnu trgovinu i slobodno formiranje cijena.

“Postoji slobodno tržište i ne možete nekome ograničiti maržu. Iznos od 15 feninga je iznos od cestarina. Poskupljenje goriva kada je novi zakon stupio na snagu trebalo je da ide za 18 feninga, 15 feninga cestarina i tri feninga PDV-a, tako da je cijena po litru goriva trebalo da iznosi 2,06 KM. To je bila cijena koju je trebalo da garantuje država. Međutim, slobodno je formiranje cijena, sami distributeri povećali su dodatno cijenu, pa su onda poskupjeli još jednom, pa još jednom i sada je to više od 40 feninga po litru”, rekao je Isaković. Tvrdi da nije moguće smanjiti akcizu, jer postoji Zakon o akcizama.

“Trebalo bi da država interveniše svojim alatima, svojim mjerama, a te mjere su robne rezerve”, kaže Isaković.

Poslanik DF-a Damir Bećirović kaže da ova stranka podržava ovu inicijativu koja se bila pojavila i ranije, ali da je nemoguće ograničiti maržu.

“Slobodno je tržište i slobodno formiranje cijena, a ta oblast i nije na nivou države. Jedina mogućnost je da država smanji svoje namete”, kazao je Bećirović i dodao da će oni svakako podržati prijedlog, ali neće biti moguće da se provede.

Saša Magazinović iz SDP-a ističe da je bilo šta što predstavlja kontinuitet njihove borbe protiv uvođenja akciza prihvatljivo, ali da će se o prijedlogu opredijeliti kad ga vide.

(Glas Srpske)
Previous Đoković igra Vimbldon, zagrijavanje u Kvinsu
Next Rasvijetljeno ubistvo u Kozarskoj Dubici

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *