Bloomberg o bojkotu Mundijala: Moskva pobijedila London 1:0


MOSKVA – Rusija može da dobije na međunarodnom nivou od organizovanja Svjetskog prvenstva 2018. godine, jer pokušaj bojkota fudbalskog turnira nije uspio. Moskva je pobijedila London rezultatom 1:0, piše Bloomberg.

Agencija navodi da je britanska premijerka Tereza Mej ranije izjavila da britanski zvaničnici i članovi kraljevske porodice neće otići na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiju zbog “vjerovatne umješanosti” Moskve u trovanje bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja.

Nakon toga, London je sa Sjedinjenim Američkim Državama i saveznicima u Evropi razgovarao o mogućnosti bojkota Mundijala, ali, kako ističe Bloomberg, britanska tvrda linija nije našla na podršku. Od svih evropskih zemalja na poziv je odgovorio samo Island, rekavši da njegovi zvaničnici neće otići na Svjetsko prvenstvo iz solidarnosti sa Velikom Britanijom.

“Ako govorimo o situaciji u vezi sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji, Moskva je pobijedila London rezultatom 1:0”, piše agencija.

Bivši agent Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju, što je izazvalo veliki međunarodni skandal. London za trovanje optužuje Moskvu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov više puta je izjavljivao da London nije dao nijednu konkretnu činjenicu koja bi ukazivala na učešće Rusije u trovanje bivšeg oficira.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu biće održano od 14. juna do 15. jula u 11 gradova Rusije: Moskvi, Sankt Peterburgu, Samari, Saransku, Rostovu na Donu, Sočiju, Kazanju, Kalinjingradu, Volgogradu, Nižnjem Novgorodu i Jekaterinburgu.

(Sputnjik)

Previous Legendarni vaterpolista iznenada preminuo
Next Kako je jedan brod "posvađao" Evropu?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *