Sastanak Ivanova i Zaeva trajao samo dva minuta


Predsjednik Makedonije nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu o imenu Makedonije.

Kabinet predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

“Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obavještavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsjednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije”, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum o tome da će novo ime biti “Republika Sjeverna Makedinija”, koji su nakon više mjeseci pregovora konačno uspjeli da postignu Cipras i Zaev, smatra se istorijskim, a dogovor su pozdravili i najviši zvaničnici EU i SAD.

Za makedonsku opoziciju i predsjednika Ivanova to ime je neprihvatljivo.

(Tanjug)

Previous "Osovina" Berlin, Beč i Rim zustavlja ilegalne migracije
Next Hag odlučio: Suđenje radikalima u Srbiji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *