Izmjene u centru grada danas na javnom uvidu: Ostajemo li bez zelenih površina?


Javna rasprava o Nacrtu izmjene regulacionog plana dijela centralnog područja Banjaluke biće održana danas u 14 časova u Maloj vijećnici Banskog dvora.

Ovaj nacrt definiše budući izgled strogog centra, potez od stare autobuske stanice do popularne “rupe”, odnosno, od Aleje Svetog Save do Kastela. Kako su rekli iz Grada, sadašnji javni parking kod stare stanice zamijeniće parkom, dok bi ispod bio izgrađen podzemni parking. Nestaje i parking kod Muzeja savremene umjetnosti, umjesto kojeg će biti novi trg.

Na nekoliko lokacija u centru su predviđeni neboderi. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je ranije da se prilikom izrade ovog plana pokušala nastaviti nit koju je tridesetih godina prošlog vijeka uspostavio ban Milosavljević, kada je zapravo i začeto sadašnje urbano jezgro Banjaluke.

Iz Gradske uprave pozvali su građane i stručnu javnost da prisustvuju raspravi, a poziv građanima da u što većem broju dođu danas uputili su i predstavnici Centra za životnu sredinu, koji sa druge strane smatraju da će na ovaj način biti uništene zelene površine.

Oni ističu da će, ukoliko ovaj plan bude usvojen Banjaluka izgubiti sadašnju zelenu površinu kod MSU RS.

“Ova zelena površina u potpuno se popločava uz očuvanje stabala i eventualnu sadnju novih. Uzevši u obzir gradnju podzemne garaže možemo pretpostaviti da će se pri sadnji stabala i grmova koristiti oni primjerci koji svojim korijenskim sistemom i rastom u budućnosti neće narušavati konstrukciju podzemnog objekta. Tako da je pretpostavka da će velika stabla lipe i kestena biti zamijenjena kuglastim formama jasena i javora”, precizirali su iz Inicijative “Naš prostor” koju je prije pet godina pokrenuo CZZS.

I zelena površina oko spomenika Banu Milosavljeviću koja je, kažu, iako privremeno rješenje, dala važan doprinos u regulisanju mikroklime najužeg centra grada se takođe potpuno popločava. U potpunosti će biti uništena još zelena površina preko puta Narodnog pozorišta i Narodne skupštine Republike Srpske, te uklonjena zelena površina kod Tehničke škole zarad izgradnje dva stambeno-poslovna objekta.

“Ovaj plan predviđa da u zoni koja je naseljena sa 3.267 stanovnika, smjesti oko 7.000 stanovnika. Planirano uduplavanje broja stanovnika u užem gradskom jezgru smatramo neopravdanim i preambicioznim jer će dovesti do zagušenja u saobraćaju i povećanjem potreba za komunalnim uslugama. Ovakav Nacrt plana i predviđeni porast broja stanovnika ne samo da ne rješava ovaj problem nego ga sa povećanjem potreba za svim navedenim vidovima komunalnih usluga i objektima društvenog standarda čini još izraženijim”, upozorili su aktivisti.

Sporan termin

Centar za životnu sredinu traži je od Grada da se termin održavanja rasprave umjesto u 14 časova kada su mnogi građani na poslu, pomjeri na 17 časova, međutim dobili su negativan odgovor.

“Cilj naše inicijative je bio što kvalitetnije i aktivnije učešće građana i građanki u procesu izrade i donošenja ovog plana, sa mogućnošću učešća i radno aktivnog stanovništva koje u toku radnog vremena neće imati priliku da učestvuje. Podsjećamo da je uloga javne uprave da bude u službi potreba svojih građana, te da ispunjavanjem ove inicijative ne bi došlo do kršenja zakonskih propisa”, poručili su iz Centra.

Izvor: srpskainfo.com 

Previous Cvijanović: Biću novi predsjednik Srpske
Next Izbjegavao psa i poginuo

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *