“Novosti”: Amerika podržava aktiviranje MAP-a iako nisu ispunjeni uslovi


Beograd – Sjedinjene Američke Države /SAD/ podržavaju aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH u NATO uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, jer bi tako bili oslabljeni napori Moskve i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da zakoče put BiH prema zapadnoj vojnoj alijansi, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Upravo Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine na teritoriji Republike Srpske kao vlasništvo BiH predstavlja glavnu prepreku aktivaciji MAP-a, navode “Novosti”, koje su imale uvid u dokument pod nazivom “Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP-a za BiH” američke Ambasade u Sarajevu.

Zato, prema stavu američke Ambasade, treba zanemariti postavljene uslove da bi se Sarajevo približilo NATO-u, a onemogućio, kako se navodi, “opstrucionizam predsjednika Srpske Dodika da zadržava BiH i podstiče ruski maligni uticaj na Balkanu”.

Američka Ambasada zaključuje da ne bi pomoglo da aktivacija MAP-a bude odgođena za period poslije oktobarskih izbora u BiH.

U dokumentu Ambasade navodi se i da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim kolegom, glasao za spoljnopolitičku strategiju BiH koja podrazumijeva i članstvo u NATO kao cilj, kao i da su članovi srpskih opozicionih partija “direktno rekli da je aktivacija MAP-a potrebna što prije”.

List podsjeća da je Ivanić prošle godine rekao da je teško da će neki predstavnik srpskog naroda u BiH glasati za članstvo u NATO dok god je Srbija van tog saveza, međutim, u martu je pozvao članice NATO-a da aktiviraju MAP bez ispunjenja uslova knjiženja imovine.

Kao uslov za aktiviranje MAP-a su pred BiH na samitu NATO u Talinu prije osam godina postavljeni knjiženje imovine uz uništavanje nestabilne municije i učešće u mirovnim misijama.

(Glas Srpske)

Previous Bratunac definitivno igra u Ligi BiH: Prvo trener, pa formiranje tima
Next STRAVIČNO Beba se utopila u bunaru u Mostaru, sumnja se da ju je MAJKA bacila a onda je i ONA SKOČILA

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *