Predsjednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu


Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, niti staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.

 Ivanov je rekao da je obaviješten o novom predlogu za ime Makedonije i da je on „štetan i protivustavan“, prenosi portal „Plus info“.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Zaev i Cipras postigli su dogovor prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime bi trebalo da se koristi za sve namjene, prenosi Sputnik.

Ivanov je danas, poslije svega dva minuta, napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su pokušali da ga obavijeste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javili su mediji u Skoplju.

Ivanov je prethodnih mjeseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je okupljena oko njega.

Makedonski predsednik bio je žestok protivnik većine inicijativa Vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i Zakon o upotrebi albanskog jezika.

(bl-portal.com)

Previous Sve više građana traži pomoć zbog uboda insekata
Next Vodovod: U četvrtak 14. juna privremen prekid vodosnabdijevanja

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *