SDP BiH predstavio Plan 10 – plan za bolju budućnost BiH


Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić pozvao je danas na Konvenciji u Sarajevu, na kojoj je predstavljen program stranke “Plan 10”, glasače da izađu na ovogodišnje oktobarske opće izbore i zajedno sa SDP-om osiguraju bolju budućnost za BiH.

Kako je pojasnio u obraćanju okupljenima na Programskoj konvenciji ovakav plan ima samo SDP za razliku od ostalih političkih stranka koje nisu ponudile jasne i konkretne planove za naredni četverogodišnji mandat.

Istaknuo je da su bh. ekonomiji potrebne radikalne mjere kako bi krenula putem ozdravljenja i ubrzanog napretka, a Plan 10 predviđa porezno rasterećenje poslodavaca i privrede te poboljšanje radničkih prava i njihovih plata, napominjući da je u razgovorima s građanima čuo samo jednu zajedničku želju – želju za promjenom.

Podsjetio je da se SDPBiH u posljednje četiri godine posvetila organizaciji unutar stranke kako bi promjenama i demokratizaciji partije pokazala da može ponuditi i realizirati promjene i u državi.

Ipak istaknuo je i to da bi najgore od svega bilo da građani SDP-u daju povjerenje u oktobru, a da obećanja SDP ne ispuni zbog toga je najavio da će se sve učiniti kako se to ne bi dogodilo te napravio otklon od onih koji ne budu radili u cilju poboljšanja života građana.

– Ovo nije privatna država. Ovo je naša zajednička država. Sve ove ciljeve neće biti lako ostvariti, ali zajedničkim snagama sve je moguće postići – naglasio je Nikšić.

Okupljenima su se obratili i drugi visoki dužnosnici partije Saša Magazinović, Damir Nikšić, Segmendina Srna, Rusmir Mesihović, Slaviša Sućur, Miro Lazović te generalni sekreta SDP-a Irfan Čengić koji je govorio o deset osnovnih stvari koje SDP ima namjeru urediti ukoliko im građani daju podršku na izborima.

Rečeno je da je Plan 10 zapravo plan kako ići naprijed, kako radnicima osigurati veće plate, a privredi sredstva za nove investicije i radna mjesta, kako osigurati besplatno zdravstvo za sve građane i ozdraviti zdravstveni sistem i to je plan da se obnovi i modernizira najmanje 100 škola godišnje.

Govoreći o zdravstvenom sistemu, govornicu su istaknuli potrebu za ponovno omogućavanje zdravstvenog osiguranja i kako ga finansirati te su pozvali da se ne dopusti da o zdravlju odlučuju ljudi koji nemaju sluha.

Iz SDP-a su najavili da će nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala što su započeli u mandatu 2010. do 2014. godina, nastavit će graditi infrastrukturu, radit će na smanjenju nadležnosti kantonima, objavit će potpuni borački registar, radit će na zadržavanju mladih u BiH te osigurati veće penzije.

(Fena)

Previous Predstavnici STKI “Vrbas” u Gradskoj upravi: “Glavni cilj nam je izgradnja stonoteniske sale”
Next Govedarica: GO će učiniti sve da napravi dobar izborni rezultat

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *