Deset pasmina koje se najbolje slažu s drugim psima (Foto)


Psećeg društva i ljubavi nikad previše pa ako u svom domu želite imati više od jednog psa dobro je znati koje se pasmine najbolje slažu s drugim psima. Važno je napomenuti da je svaki pas individua i njegovo ponašanje zavisi o raznim stvarima, uključujući genetiku, treniranje i iskustvo vlasnika.

Takođe, psi koji su u periodu od najmanje šest do osam sedmica živjeli sa svojom majkom i ostalim štencima iz legla i koji su se u kao štenci puno igrali s drugim psima, skloniji su tome da razviju dobre društvene vještine kada je riječ o slaganju s drugim psima.

To znači da se i pripadnici pasmina koje nisu na ovoj listi mogu odlično slagati s drugim psima kao i, naravno, mješanci.

Pogledajte listu 10 pasmina koje su vrlo prijateljski raspoložene prema drugim psima, a počinjemo od broja 10.

Koker španijel

Pripadnici ove pasmine poznati su po svojoj naravi zaigranih i nježnih veseljaka, a jednako veselo mašu repom kada vani istražuju mirise ili kada se u kući maze sa svojom ljudskom porodicom.

Njemački ovčar

Po prirodi vrlo zaštitnički nastrojen, njemački ovčar slavan je po svojoj inteligenciji i sposobnosti lakog prilagođenja. Obično je vrlo energičan, ali i odan i privržen. Prijateljski je nastrojen prema drugim psima, naročito prema onima koje je upoznao dok je bio štene.

Pudlica

Pudlica možda ima reputacije lajave i uštogljene damice, ali njena prava narav zapravo je potpuna suprotnost. Riječ je o zabavnoj i bistroj pasmini punoj ljubavi koja će svoju dragu narav pokazivati kada je okružena i svojim ljudskim i psećim članovima prodice.

Bokser

Zbog svoje luckaste, slatke i zaigrane naravi bokser je jedna od najomiljenijih pasmina za porodice. I nemojte da vas bokserovo naborano lice i zabrinuti izraz prevare – bokser je možda nekad sumnjičav prema strancima, ali u globalu je prijateljski raspoložen pas i prema ljudima i prema drugim psima.

Dugodlaki škotski ovčar

Koliko je dugodlaki škotski ovčar odan pas vidjeli smo još u serijalu filmova o Lesiju, a i u stvarnosti riječ je o savršenoj pasmini za porodicu. Koliko su pripadnici ove prelijepe pasmine puni ljubavi pokazuje i činjenica da u porodici neće imati svog miljenike – sve članove najčešće vole podjednako.

Basset Hound

Još jedna dobroćudna i ne pretjerano aktivna pasmina poznata po sklonosti da se duboko veže uz svoju ljudsku porodicu. Nije neobično čuti Basset Hounda kako tužno i glasno zavija ako ga vlasnik predugo ostavi samog. Odlično se slaže s drugim psima pa će mu pseće društvo, vrijeme kada su ljudi odsutni sigurno učiniti ljepšim.

Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Snažan instinkt Border Collija za život u čoporu znači dvije stvari kada je riječ o drugim psima s kojima živi. Prvo, vrlo je vjerovatno da će se slagati s njima, uostalom Border Collie je i uzgojen tako da se slaže s drugim životinjama. Međutim, vrlo vjerovatno će pokušavati održati svoj čopor na okupu, pa iako je on prijateljski raspoložen prema drugim psima, njima će možda biti teže voljeti njega.

Bigl

Mnogi biglovi najsretniji su kada njuškaju, a druga najdraža stvar često im je provođenje vremena s njihovim čoporom, bilo ljudskim ili psećim. Tada će bigl biti posebno veseo i drag.

Zlatni retriver

Ovaj neodoljivi mezimac više od svega voli ugađati ljudima, a vrlo lako sklapa i pseća prijateljstva. Zlatni retriver obožavan je diljem svijeta zbog svoje nježne, zaigrane naravi i ljepote.

Labrador retriver

Za pripadnike ove pasmine pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s tjelesnim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Previous Besplatna obuka za tekstilne radnike
Next KPZ Banjaluka domaćin XVII Penoloških igara na Kozari

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *