Odsustvo s posla plaćeno, za razloge niko i ne pita


Sarajevo – Rukovodioci u mnogim institucijama BiH svojim službenicima olako odobravaju zahtjeve za plaćeno odsustvo s posla, ne pitajući ih zbog čega izostaju i ne tražeći pisana obrazloženja izostanka.

Na tu negativnu praksu upozorili su iz Agencije za državnu službu BiH iz koje su stavili do znanja nadležnima u institucijama da je važećim propisima precizirano u kojim slučajevima mogu državnim službenicima odobriti plaćeno odsustvo s posla.

Direktor Agencije Neven Akšamija je naglasio da je uočeno da postoje nedoumice u pogledu odobravanja tog tipa odsustva sa posla, a da je to posebno došlo do izražaja stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o državnoj službi krajem prošle godine. Državni službenici, na osnovu novih pravila, imaju pravo na plaćeno odsustvo pet radnih dana u kalendarskoj godini, ali se u praksi javljaju problemi i evidentne zloupotrebe.

– Problem u postupanju institucija je u tome da se državnim službenicima odobrava plaćeno odsustvo bez ikakvog razloga, odnosno opravdanja zbog čega se plaćeno odsustvo i traži. Ta praksa je pogrešna – naveo je Akšamija.

Zakonom o državnoj službi propisano je da službenici imaju pravo na pet dana plaćenog odsustva u godini tako da izmjenama ništa nije ni promijenjeno. Uslovi za odobravanje plaćenog odsustva regulisani su entitetskim zakonima o radu. Zakonom o radu u RS je precizirano da zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju stupanja u brak, porođaja supruge ili teže bolesti, te smrti člana užeg domaćinstva, zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba ili drugih slučajeva koje utvrđuje poslodavac svojim aktom.

– Za razliku od godišnjeg odmora plaćeno odsustvo se uvijek vezivalo i odobravalo kada postoji opravdan razlog, većinom lične prirode i nikada nije bilo propisano da se odobrava bez razloga jer bi u tom slučaju predstavljao alternativni godišnji odmor, što nikada nije ni bila svrha tog instituta. Državni službenik ne može ostvariti pravo na plaćeno odsustvo kada nema razlog zbog kojih bi mu ono bilo odobreno – zaključili su u Agenciji za državnu službu BiH.

Predsjednik Fondacije CPI – Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić kaže da se zakoni moraju poštovati i da je njima jasno propisano ko i pod kojim uslovima ima pravo na plaćeno odsustvo s posla.

– Jasno se zna u kojim slučajevima se može odobriti zahtjev za plaćeno odsustvo sa posla, a imajući u vidu da je ta oblast podložna manipulacijama logično je da se traži izjašnjenje zbog čega neki službenik traži plaćeni izostanak. Mora se imati u vidu da su svi oni plaćeni novcem poreskih obveznika i da nema mjesta rasipništvu i zloupotrebama – kazao je Ivančić.

Na nivou BiH djeluje 75 institucija u kojima je zaposleno više od 22.000 osoba. Za njihove plate i naknade svake godine odlazi više od 600 miliona maraka.

Probni rad

Iz Agencije za državnu službu BiH nedavno su rukovodiocima skrenuli pažnju da moraju prekinuti negativnu praksu i kada je riječ o prijemu radnika.

Uočeno je da nema informacija u pogledu ocjene probnog rada te su podsjetili da je propisano da nakon preuzimanja dužnosti, državni službenik prolazi probni rad koji traje 12 mjeseci. Ako na kraju dobije prolaznu ocjenu, potvrđuje se njegovo postavljanje za službenika, a razrješava u slučaju ako bude negativna.

Slučajevi u kojima je dozvoljeno plaćeno odsustvo

* stupanje u brak

* porođaj supruge

* teža bolest i smrt člana užeg domaćinstva

* zadovoljavanje vjerskih, odnosno tradicijskih potreba

* drugi slučajevi (aktom utvrđuje poslodavac)

Previous Četiri razloga da se tuširate hladnom vodom!
Next “Slavija” obilježava 110 godina bogate fudbalske tradicije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *