ISPOVIJEST BIVŠEG ITALIJANSKOG PILOTA „NATO izvršio tiho, svirepo ubistvo u Srbiji, osiromašeni uranijum krivac za smrt 359 naših vojnika“


Nekadašnji pilot italijanske borbene avijacije Domeniko Leđero tvrdi da je osiromašeni uranijum bez sumnje uzrok smrti 359 italijanskih vojnika i obolijevanja oko 7.000 vojnih lica koja su boravila na Kosmetu 1999. godine.

– NATO je izvršio tiho, svirepo ubistvo u Srbiji 1999. godine, a propusti u sistemu zaštite zdravlja italijanskih vojnika od osiromašenog uranijuma dok su bili u misiji na Kosmetu, nesumnjivi su – rekao je Leđero za “Večernje novosti”.

Leđero, koji je prinudno završio rad u toj službi, 2005. godine, kaže da je siguran da italijanski vojnici, koji su bili na terenu na Kosmetu, nisu znali da se nalaze na mjestima bombardovanim osiromašenim uranijumom.

– Međutim, u jednom trenutku sa mnom je kontaktirao Amerikanac koji mi je dao fasciklu sa dokumentima, saopštivši mi da su italijanski političari znali za korišćenje takvog oružja – rekao je Leđero.

On je naveo da su to američka saopštenja koja su distribuisana vojnim vlastima svih zemalja članica NATO.

– To je dokument postoji i video-zapis napravljen je u Pentagonu, gdje je sve objašnjeno, čak su tu i brojevi telefona na koje svako može da se javi – rekao je Leđero.

On je naglasio da je spreman da sve podatke i dokaze koje ima predstavi državnoj komisiji koju je formirala Srbija.

– Biće mi drago da ispričam sve sve što znam o bombardovanju osiromašenim uranijumom 1999. Godine -rekao je Leđero.

On je naveo da su vojni komandanti zemalja članica NATO odmah ili tokom razmještanja snaga na Kosovu, prebacili vojnike na terene koji nisu bili bombardovani.

– Italijani su došli na kraju i razmješteni su tamo gdje su najviše padale bombe sa osiromašenim uranijumom – dodao je Leđero.

On će prisustvovati Prvom međunarodnom simpozijumu o posljedicama NATO bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom, koji će biti održan sutra u Nišu.

(srna)

Previous Pravio selfi na vagonu, udarila ga struja
Next NE ODUSTAJE Stanivuković vjenčavao mladence i SVE SVATOVE pozvao da ŠETAJU KRUŽNIM TOKOM (VIDEO)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *