Neuspjeh Brazila na premijeri poslije 40 godina: Četiri kiksa, dva puta protiv Jugoslavije


Prvi put poslije 40 godina reprezentacija Brazila nije uspjela da pobijedi u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, pošto je večeras remizirala sa Švajcarskom – 1:1.

Posljednji put Brazilci nisu stigli do trijumfa u svojoj premijernoj utakmici u Argentini 1978. godine, kada su remizirali sa Švedskom, a takođe je bilo 1:1.

Između ova dva kiksa “Karioke” su pobjeđivale SSSR sa 2:1 1982. u Španiji, zatim Špance s minimalnih 1:0 1986. u Meksiku, Švedsku 1990. u Italiji sa 2:1, Rusiju u SAD 1994. sa 2:0, Škotsku 1998. u Francuskoj sa 2:1, istim rezultatom Tursku četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji, Hrvatsku 2006. sa 1:0 na Mundijalu u Njemačkoj, Sjevernu Koreju sa 2:1 u Južnoj Africi 2010. godine i opet Hrvatsku na svom terenu sa 3:1 na prošlom svjetskom prvenstvu održanom 2014. godine.

Još samo dva puta Brazilci nisu startovali pobjedom na najvećoj svjetskoj smotri fudbala, a oba puta im je rival bila Jugoslavija – 1930. godine u Urugvaju je bilo 2:1 za Jugoslovene, a 1974. u SR Njemačkoj susret je završen bez golova.

Nadamo se da će i Srbija u posljednjem kolu Mundijala u Rusiji imati znanja, kvaliteta, snage i sreće da ponovi nešto takvo.

Tite: Morali smo biti precizniji

Foto: Shawn Thew/EPA

Selektor Brazila Adenor Leonardo Baki, poznatiji kao Tite, smatra da su njegovi igrači protiv Švajcarske propustili veliki broj prilika koje su morali da pretvore u gol.

-Naravno, nisam zadovoljan rezultatom. Htjeli smo pobjedu, a osvojili smo bod. Pritisak koji smo vršili ka golu rivala je bio odličan, a nedostajala nam je završnica. U nekoliko stopstotnih šansi morali smo biti precizniji – rekao je Tite.

(Srpska Info)
Previous Starac iz Velike Kladuše preživio u šumi jedući gljive
Next TROJE DJECE OSTALO BEZ OCA Porodica Bijeljinca koji je poginuo na gradilištu NEUTJEŠNA

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *