Starac iz Velike Kladuše preživio u šumi jedući gljive


Velika Kladuša – Prava drama odvijala se minulih dana u Zborištu, nadomak Velike Kladuše, nakon što se Agan Muratović (67), mještanin pomenutog sela, izgubio u šumi, da bi nakon tri dana bio pronađen živ i zdrav.

Muratović je u proteklu srijedu krenuo u okolne šume na planini Žirovac kako bi sakupljao gljive, ali kako je rekao, prije odlaska u šumu nije uzeo dozu lijekova koje redovno pije, zbog čega je izgubio orijentaciju.

“Došlo mi je nekako mutno pred očima, a u tom trenutku počelo je da grmi i da pada kiša. Požurio sam kući, ali sam udario krivim smjerom i poslije nekoliko kilometara shvatio sam da se krećem nepoznatim predjelom. Tumarao sam okolo, sudarao se s drvećem, padao i ustajao, ali nikako nisam mogao da pronađem valjani put”, kaže ovaj simpatični starac. Kaže kako je u šumi bilo hladno i vlažno i da je jeo gljive koje je pronalazio kako bi utažio glad.

U međuvremenu, kako se nije vraćao kući, njegova porodica je alarmirala čitavo selo, obavijestili su policiju i mještani su odlučili da organizuju potragu za nestalim starcem. Prema riječima Šefika Sadikovića, predsjednika Planinarskog društva “Velika Kladuša”, nekoliko desetina ljudi je tokom tri dana prečešljalo veliko područje, ali od Muratovića nije bilo traga ni glasa, da bi u petak stigao  telefonski poziv od Granične policije da je hrvatska policija, na svojoj strani,  podno Žirovca, pronašla starijeg čovjeka koji se izgubio.

Sinovi i bliža rodbina u nevjerici plakali su od sreće, a radost nisu krili i ostali učesnici potrage. Istog dana sinovi su preuzeli iscrpljenog i iznemoglog Muratovića iz Doma zdravlja u Dvoru na Uni i dovezli ga kući te pozvali sve učesnike potrage da se okupe kod njih i proslave ovaj neobičan događaj koji je na kraju sretno završio.

Previous Kolarov dobio ladu na poklon
Next Neuspjeh Brazila na premijeri poslije 40 godina: Četiri kiksa, dva puta protiv Jugoslavije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *