Novi radovi: Uskoro dvije kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save


Uskoro će početi radovi na izgradnji dvije kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save. Riječ je o raskrsnicama sa Gundulićevom i ulicom Vase Pelagića, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 480 hiljada maraka.

Kako kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku u gradskoj saobraćajnoj mreži. S jedne strane, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se druge strane ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca Starčevice i Venecija mosta.

“Naše analize pokazale su da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolja protočnost prolaska vozila”, ističu u Odjeljenju.

Dodaju da je u okviru nastojanja za bolja saobraćajna rješenja na ovom potezu, planirano i izmještanje pojedinih autobuskih stajališta. Predviđeno je da se stajalište iz smjera Venecija mosta izmjesti iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save, i to na način da će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište na strani kod hotela “Krajina”.

“Na ovaj način, autobus koji prima i ispušta putnike biće van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava. Na javnom tenderu, posao na izgradnji ove kružne raskrsnice dobilo je preduzeće “Kozaraputevi”, a vrijednost radova je 260 hiljada maraka”, dodaju u Gradskoj upravi.

Drugu raskrsnicu, gradiće preduzeće “Građenje Đurić”, a njena vrijednost je 217 hiljada maraka. Za obje raskrsnice, u toku je potpisivanje ugovora poslije čega će započeti i radovi na terenu.

“Na ovoj raskrsnici, kod crkve “Svete Trojice”, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica. Trotoar s lijeve strane ulice Vase Pelagića će biti proširen, a najveći građevinski radovi biće s desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save, gdje će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i semafor”, kažu u Odjeljenju.

Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da se počne sa pripremama i radovima na drugoj kružnoj raskrsnici. Plan Odjeljenja je bio da se do ljetnog perioda završi procedura javne nabavke i potpišu ugovori, a da se ljeti kada je saobraćaj manjeg inteziteta, izvode građevinski radovi.

Izvor: srpskainfo.com 

Previous Biti žirant: Kako se zaštititi i “izvući najbolje od najgoreg” – savjetuje advokat Nebojša Milanović
Next Krstajić odgovorio na provokacije: Ja sam iz BiH, nacionalnost me ne zanima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *