ŠOK NA MALOJ MATURI Osnovci Dositeja Obradovića na testu miješali s Kolumbom i Julijem Cezarom


Dobar dio osnovaca u Srbiji ne zna kako izgleda Dositej Obradović, prosvetitelj i začetnik srpskog školstva. Ovu nevjerovatnu činjenicu pokazao je današnji kombinovani test na maloj maturi, gdje su Dositeja Obradovića mješali s Kolumbom, Vaskom de Gamom pa čak i rimskim imperatorom Julijem Cezarom.

Učenici osmog razreda polagali su danas kombinovani test sa pitanjima iz geografije, fizike, hemije, istorije i biologije. Osmaci iz beogradske Osnovne škole “Skadarlija” sa kojima je “Blic” razgovarao saglasni su da je najlakše bilo prepoznati sliku Dositeja Obradovića. Međutim, sudeći po iskustvu nastavnika i direktora ovi su đaci su u manjini. Kako saznajemo, Dositejev lik ipak mnogi đaci širom Srbije nisu znali da prepoznaju.

Foto: Screenshot Twitter

Začuđeni nastavnici ističu da su đaci mislili da je riječ o Kolumbu, Vasku da Gami, pa čak i Juliju Cezaru!

– Šetajući se kroz učionicu, vidio sam da nekoliko djece ima problem da na slici prepozna lik Dositeja Obradovića. To su primjetile i druge kolege, pa smo međusobno komentarisali koliko je to alarmantno – priča za “Blic” jedan od profesora iz škole na jugoistoku Srbije, koji je dežurao dok su osnovci rješavali danas kombinovani test.

Foto: Screenshot Twitter

Uz molbu da mu ne pominjemo ime, on ističe da za neznanje ne krivi djecu, nego smatra da je to odgovornost nastavnika.

Slična iskustva podijelili su i drugi prosvjetari na društvenim mrežama.

Pojedini među njima podsjetili su da je prošle godine bilo problema i sa prepoznavanjem Nikole Tesle.

Međutim, ne slažu se svi oko toga da je krivica samo na djeci ili na nastavnicima, nego da je problem znatno širi.

– Ne prihvatam tezu da deca ne znaju zato što ih nastavnici ne uče kako treba. Smatram da su naša deca žrtve nas, odraslih, koji smo im za ideale nametnuli neradnike, nemoral, polusvijet… – kaže učiteljica Snježana Đ., koja je bila jedan od supervizora na testu tokom današnjeg polaganja u Beogradu.

Ona navodi da je “ovaj primjer sa slikom Dositeja Obradovića poražavajući rezultat nivoa znanja”, a da je jedan od uzroka u “loše osmišljenom sistemu obrazovanja” u kom prosvjetari “previše pažnje moraju da posvećuju administraciji”.

Direktorka beogradske OŠ “Đorđe Krstić” Jelena Volarov, međutim, napominje da supervizori na današnjem polaganju ne mogu da imaju konkretne podatke i cjelovitu sliku, a da će preciznu statistiku o prolaznosti i odgovorima imati sutra ujutru.

– Bilo bi zanimljivo vidjeti kako su na pitanje o Dositeju Obradoviću odgovorili učenici iz škole koja nosi njegovo ime – dodaje ona.

(Blic)

Previous ZA NJU JE ČUO CIJELI SVIJET Rodila je dijete u 60 godini, a njeno ZLATO danas je proslavilo PRVI ROĐENDAN
Next Slučaj DRŽAVNI UDAR: Dok Tužilaštvo BiH ćuti, poslanici tuže i presuđuju

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *