Srpski rukometaš pokrenuo tekstilnu industriju u Hercegovini: Kaputi za Parižanke iz Trebinja


Bivši rukometaš Nebojša Preković iz Aranđelovca zakupio je dio pogona nekadašnjeg tekstilnog kombinata „Novoteks” i u novoj fabrici „Trebinjka” proizvodi ženske kapute koje će izvoziti na francusko tržište.

U prvoj fazi zaposleno je 78 radnica, a do kraja mjeseca vlasnik obećava da će se broj ranika povećati na stotinu. Novootvorenom pogonu tekstilne industrije u poslovnom centru „Tini” podršku je dala i gradska uprava.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, nakon što je sa saradnicima obišao pogone nove tekstilne industrije, je zadovoljan što je oživio proizvodni pogon i što je u kratkom vremenskom periodu investitor pokrenuo proizvodnju.

– Grad Trebinje treba vratiti ovaj napušteni objekat u funkcionalno stanje. Uložili smo minimalno za početak. U gradskom budžetu planirali smo oko pola miliona KM koji će biti uloženi u klimatizacioni sistem, koji nikada nije profunkcionisao, a kako bi se proizvodnja mogla obavljati u dvije ili tri smjene – najavio je Petrović.

On je rekao da će grad finansirati i probni rad radnicama koje dolaze sa Biroa za zapošljavanje u trajanju od tri mjeseca.

Foto: Srna

Preković sa predstavnicima gradske uprave Trebinja

– Ja nisam očekivao ovako nešto uspješno na ovim prostorima, brzo, jednostavno i funkcionalno – ocijenio je Preković.

Vlasnik nove tekstilne fabrike u Trebinju planira da do kraja godine otvori i butik u Trebinju sa proizvodima iz ovog grada. Preković je ranije rekao da je cijela priča oko pokretanja proizvodnje počela nakon informacije da u Trebinju postoje prazni pogoni bivšeg „Novoteksa” i kvalifikovana radna snaga.

Incijativu je poslao gradskoj upravi Trebinja, koja je, kako je naveo,  odmah ponudila svu logistiku za pokretanje proizvodnje i pružila podršku kroz skraćeni postupak otvaranja firme od svega mjesec dana.

– Planiramo da do septembra sašijemo 20.000 ženskih kaputa koje ćemo plasirati na tržište Pariza. Iz proizvodnog pogona „Trebinjke“ uskoro će krenuti kaputi za veoma probirljivo tržište – najavio je Preković.

Bivši rukometaš je u rodnom Aranđelovcu prije 15 godina pokrenuo proizvodnju „teške“ galanterije za žene, koja se većinom izvozi u Francusku, ali i ostale evropske države.

U trebinjskoj tekstilnoj industriji „Novoteks” nekada je radilo oko 800 žena, a nakon odlaska firme pod stečaj i više neuspješnih licitacija preduzeće je kupila Vlada Republike Srpske. U stečajnom postupku u jednom dijelu pogona proizvodnju je pokrenulo preduzeće „Trendteks” iz Doboj Juga, koje šije zaštitnu opremu.

Nakon što je Vlada RS prošle godine bez naknade prenijela pravo svojine sa RS na grad Trebinje, trebinjska gradska uprava je odlučila da formira poslovni centar „Tini” nazvan po imenu naselja gde je smješten bivši „Novoteks”.

Dodatni sadržaji

Iz gradske uprave, pored oživljavanja proizovodnje u poslovnom centru „Tini“, planirani su i dodatni sadržaji poput dječjeg vrtića, ambulante, prodavnica, magacinskih prostora, kao i da se uredi dvorište sa parkinzima.

(Blic)
Previous Slučaj DRŽAVNI UDAR: Dok Tužilaštvo BiH ćuti, poslanici tuže i presuđuju
Next “Pao” jedan od vođa srpske mafije u Italiji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *