I bivši direktor šumarije u kolu sa šumokradicama


ISTOČNO SARAJEVO – Dragan Vidojević (55), donedavni direktor Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac, te još 23 lica privedeni su u nastavku akcije “Silva”, koji je realizovan na području Istočnog Sarajeva protiv osumnjičenih za krađu i pustošenje šuma, te ostala krivična djela.

Akcijom su, kako saznaju “Nezavisne”, obuhvaćeni i Jovan Golijan (30), Đorđe Radić (34), Jovo Dobrilović (41), Goran Galavić (59), Nemanja Teletina (35) te Davor Sorak (43).

Privedeni su, kako saznajemo, i Branimir Dangubić (29), Slavojko Muharemović (53), Radomir Bartula (51), Nenad Lopatić (46), Milomir Golijan (59), Robert Cvijetić (45), Danko Karadžić (48), Srpko Delić (39), Dalibor Marinković (34), Njegoslav Dubočanin (36), Miloš Gazija (49) te Aleksandar Matić (33).

Osumnjičeni su i Pavle Kapović (32), Momčilo Savčić (34), Slađa Šepur (37), Ognjen Muharemović (27) i Vela Muharemović (57).

“Nezavisne” nezvanično saznaju da ih policija tereti da su kao organizovana kriminalna grupa krali drvne sortimente.

“Teretimo ih da su i prikrivali tragove i dokaze tih krađa”, rekao je naš sagovornik, upućen u istragu.

Kako je dodao, u tom procesu, kako se sumnja, postojali su i povlašteni kupci pri otkupu šume, a osim toga fingirani su i izvještaji koji se odnose na količine i klasu drvne mase.

“Sve to je, kako se sumnja, rađeno na području više opština, i to Sokoca, Rogatice i Pala”, rekli su iz policije.

Uz navođenje inicijala osumnjičenih, iz MUP-a RS su juče potvrdili privođenje 24 lica i pretres više lokacija, te dodali da su akciju “Silva” nastavili Krim-policija, u saradnji sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo i Republičkom šumarskom inspekcijom.

Policajci su, prema dostupnim podacima, oduzeli radne mašine i vozila na dvije lokacije u Sokocu. Među zaplijenjenim autima su po jedan porše i džip.

Podsjetimo, u akciji “Silva” je prije desetak dana uhapšeno 21 lice, uključujući i upravnika tamošnje šumarije, te lugare i njihove ostale kolege.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je, podsjećanja radi, odredio pritvor za pet uhapšenih prije desetak dana, dok je preostalih 16 pušteno na slobodu.

Optuživao mještane

Zanimljivo je da je Dragan Vidojević prije nekoliko mjeseci izjavio da bespravna sječa i te kako utiče na poslovanje ŠG “Romanija”, u kojem je tada bio vršilac dužnosti direktora.

“U bespravnoj sječi najviše učestvuju mještani, koji šumu prodaju ljudima sa strane”, rekao je tada Vidojević.

(Nezavisne Novine)

Previous "Vatreni" potopili bahate "gaučose": Hrvatska u osmini finala
Next Oni zajedno imaju 27 milijardi i dolaze na EXIT

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *