Migranti koriste navijačke iskaznice sa Mundijala za ulazak u Evropu


Manji broj migranata iskoristio je sistem korišćenja ulaznica za Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji kako bi protivzakonito ušli u EU.

Moskva je razvila sistem navijačkih iskaznica, koje ljubiteljima fudbala omogućuju izuzeće iz strogog ruskog sistema viza i dozvoljava im da se od 15. juna do 15. jula slobodno kreću između gradova u kojima se odigravaju utakmice Svjetskog prvenstva.

Istražilac bjeloruskog Državnog pograničnog komiteta Andrej Sitenkov je juče u Minsku izjavio da su vlasti Bjelorusije, koja je sa Rusijom potpisala sporazum o slobodnom kretanju navijača, spriječile četvoricu Marokanaca i određen broj Pakistanaca da uđu u EU na ruskoj granici sa Litvanijom i Poljskom.

On je rekao da je još “ilegalaca” ušlo u Bjelorusiju “pod maskom ljubitelja fudbala”.

Marokanci su trenutno u centru za privremeni pritvor i biće kažnjeni, deportovani i na pet godina će im biti zabranjen ulaz u Bjelorusiju, rekao je Sitenkov, koji nije rekao gdje se nalaze Pakistanci koji su, takođe, pokušali da uđu u EU.

– Spremni smo na činjenicu da ih Evropa neće prihvatiti i da će ih poslati nazad – rekao je Sitenkov.

Zvaničnik finske granične policije Marko Sareks izjavio je za AFP da su do sada na granici Rusije i Finske zabilježena tri slučaja kada su osobe tražile azil u Finskoj, nakon što su došli u Rusiju, koristeći navijačke iskaznice.

(Srna)

Previous Među migrantima ima i onih koji ŽELE OSTATI u BiH: “Vidio sam mnoge zemlje, ovo je NAJLJEPŠA do sada”
Next Uklonjena aplikacija “Pravopis bosanskog jezika” sa internet stranice Ambasade BiH u Vašingtonu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *