Otkrivena pozadina priče “djevojčica i Tramp”


VAŠINGTON – Priča vezana za naslovnu stranu “Tajma” sa foto-ilustracijom uplakanog djeteta imigrantkinje iz Hondurasa koje stoji naspram Donalda Trampa dobila je novi obrt.

Kako prenose mediji, ispostavilo se ne samo da djevojčica nije prisilno odvojena od majke, već su njih dvije napustile Honduras bez znanja oca i ostale djece.

Fotografija je izazvala bijes javnosti prema politici Trampove administracije da razdvaja roditelje imigrante od njihove djece, od čega je Bijela kuća u međuvremenu odustala.

“Bi-Bi-Si” prenosi da je zahvaljujući ovoj fotografiji neprofitna organizacija iz Teksasa “Centar za obrazovanje i pružanje pravnih usluga izbjeglicama i migrantima” putem donatorske kampanje na Fejsbuku obezbijedila 17 miliona dolara.

“Tajm” je juče objavio da je fotografiju za “Geti imidžiz” slikao Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika.

Sporna Murova fotografija načinjena je ove nedjelje.

 

Andrew Stroehlein

@astroehlein

Trump’s new executive order, and the family detention bills being discussed in Congress, would place more vulnerable people into a dangerous detention system with inadequate medical care and serious due process failures.

“Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih (imigrante) u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta. Sve što sam želio u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali, nisam to mogao”, rekao je Mur.

On je za Bi-Bi-Si izjavio da je majka podojila dvogodišnju djevojčicu iz Hondurasa, nakon što su na splavu prešle rijeku Rio Grande koja razdvaja SAD i Meksiko.

Rekao je da je djevojčica dok su nju i majku pripadnici američke Pogranične patrole privodili u pograničnom gradu Mekalen u Teksasu. Prethodno je Mur za “Tajm” kazao da je samo majka privedena.

Sada se ispostavilo da djevojčica u ružičastoj jakni ipak nije jedno od hiljada imigrantske djece koja su odvojena od roditelja.

“Moja ćerka je postala simbol razdvajanja djece na granici SAD. Možda je čak dotakla i srce predsjednika Trampa. Svakome se cijepa srce kada vidi šta joj se dešavalo u tom trenutku”, kazao je Rojtersu otac djevojčice Denis Valera.

On je naveo da je djevojčica zajedno sa majkom Sandrom Sančes pritvorena u Mekalenu, nakon što je Sančesova zatražila azil u SAD.

Zamjenica ministra spoljnih poslova Hondurasa Neli Heres potvrdila je za Rojters Valerinu verziju događaja.

Svjedočio je i Karlos Ruis, pripadnik Pogranične patrole koji je pronašao Sančesovu i ćerku, navodeći da je od majke zatražio da ćerku spusti na zemlju kako bi je pretresao.

“Dijete je počelo da plače odmah nakon što je spušteno na zemlju. Lično sam prišao majci i upitao je ‘Jel sa vama sve ok? Da li je dijete ok?’ I ona je rekla ‘Da. Ona (djevojčica) je umorna i žedna. Sada je 11 sati uveče”, prepričao je događaj Ruis.

Prema informacijama britanskog lista “Dejli mejl”, dvogodišnja djevojčica se zove Janela Deniz.

Otac djevojčice kazao je da su majka i ona otišle iz grada Puerto Kortes u Hondurasu, a da nisu obavijestile ni njega ni još troje djece uzrasta 14, 11 i šest godina koje Valera i Sančesova imaju.

Valera je naveo da vjeruje da je Sančesova sa najmlađom ćerkom krenula u SAD u potrazi za boljim ekonomskim prilikama.

“Ako budu deportovane, to je okej dok dijete ne razdvajaju od majke. Čekam da vidim šta će s njima biti”, rekao je Rojtersu Valera.

On je “Dejli mejlu” kazao da misli da je Sančesova platila 6.000 dolara krijumčaru da nju i ćerku prevede preko granice.

“Djeca (ostalo troje) gledaju šta se dešava. Malo su zabrinuti, ali ja se trudim da to mnogo ne pominjem. Znaju da su im majka i sestra sada na sigurnom”, naveo je Valera.

Američki predsjednik Tramp potpisao je u srijedu izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno sa djecom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će Pentagon “odgovoriti ako se bude zahtevalo” da pomogne u smještaju migranata privedenih prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice.

AP je prenio da je Matis kazao da će Pentagon podržati sve što Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost bude navelo da je potrebno, komentarišući tvrdnje novinara da su federalne agencije već odredile četiri vojne baze za potencijalni privremeni smještaj privedenih migranata, uključujući djecu bez prijatnje.

(time)

Previous Povrijeđena četiri lica, od kojih dva teže u sudaru kod Gradiške
Next Na Bečkoj berzi emitovano 168,3 miliona evra obveznica RS

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *