Postoji još jedan Mundijal za koji SIGURNO NISTE ČULI: 16 timova NEPRIZNATIH ZEMALJA igralo svoje prvenstvo, a među njima bio je jedan koji želi dio Srbije


Karpatalija, mađarska manjina iz zapadne Ukrajine, pobijedila je Sjeverni Kipar, zemlju koju priznaje samo Turska u finalu prvenstva u fudbalu za međunarodno nepriznate države koje je ove godine odigrano u Londonu.

Timovi iz 16 regiona koji su isključeni iz međunarodnog sporta i diplomatije, od Tibeta, Tamil Elama, Kaskadije i Matabelelenda, zaigrali su fudbal na alternativnom Svjetskom prvenstvu, u glavnom gradu Velike Britanije. Njihovi timovi ne mogu da učestvuju na Svjetskom kupu u organizaciji FIFA.

Non League Matchday@NLmatchday

Highlights: @MatabelFootball 0-5 Szekely Land
Featuring mad kits, Hungarian Ultras, GK Red Card and numerous smoke bombs!!https://www.youtube.com/watch?v=T7we2nZqCKQ 

– Učestvovanjem naš narod i naša stvar mogu da postanu međunarodno vidljivi – rekao je Ferhat Meheni predsjednik vlade Kabilije, regiona u alžirskim planinama Atlas.

Njegov tim Kabilaca i njihove porodice su bile mete zastrašivanja alžirskih vlasti prije šampionata, rekao je Meheni iz Francuske gdje živi u egzilu.

Per Anders Blind, predsjedavajući Konfederacije nezavisnih fudbalskih asocijacija kaže da je želio da fokus turnira bude na igrama, a ne na politici. Ali to teško ide, jer mnogi igrači i fanovi žele da njihove zemlje budu međunarodno priznate.

– Naravno da smo kontroverzni. Mi smo ludi autsajderi – rekao je, piše “Njujork tajms”.

Conifa ima 47 članova, od kojih neki dolaze iz oblastih sa potpuno funkcionalnim vladama poput iračkog Kurdistana, do onih koji pokušavaju da skrenu pažnju svijeta na svoje borbe poput Roma i Korejaca iz Japana.

Confederation of Football e.V.@CoF_eV

My next special moment from @CONIFAOfficial (2/10): The first player booked with a green card in the football history – by the first referee from Africa (Matabeland) in a tournament – Raymond was part of @CoF_eV ref team 2. Game: @PadaniaFA vs. @tuvalufriends

Delvidek (Mađari iz Srbije, istorijsko-politički tremin koji upućuje na današnju Vojvodinu), Grenland, Barava (u Somaliji) i Donjecka Narodna Republika iz istočne Ukrajine, neki su od članova. Kaskadija je nepriznata zemlja koja uključuje pacifički sjeverozapad SAD i dijelove Kanade. Tamil Elam su oblasti sa većinski tamilskim stanovništvom Šri Lanke. Matabelelend je u Zimbabveu.

Prvi Conifa svjetski kup održan je u Ostersundu, gradu na sjeveru Švedske, 2014. godine, nedaleko od mjesta gde Blindova porodica, koja pripada švedskoj starosedelačkoj Sami manjini, napasa svoje irvase.

Za igre 2016. godine izabrana je Abhazija, region u Gruziji. Za naciju koju priznaju samo Rusija i nekoliko drugih zemalja, organizacija sportskih događaja je postala važan način da se traži priznavanje njihove nezavisnosti. Kada je Svjetska domino federacija 2011. godine priznala Abhaziju, to su političari u glavnom gradu Sukumiju, koji vole da igraju ovu igru, vidjeli kao korak naprijed, piše Blic.

Na ovogodišnjem otvaranju Conifa kupa, na stadionu fudbalskog kluba Bromli, lokalni ljubitelji fudbala navijali su uz neobičnu mješavinu predstavnika dijaspore i ponekog političkog stručnjaka. Mnogi nisu imali lijepu riječ za FIFA-u.

Aleksandar Kogonija (22) vezni igrač tima iz Abhazije, kaže da se podrška lokalnim timovima povećala od početka prvenstva i da je igranje u Londonu samo privuklo veću pažnju javnosti.

Na finalnoj utakmici 9. juna, Karpatalija, mađarska manjina iz zapadne Ukrajine, porazila je Sjeverni Kipar, državu koju priznaje samo Turska. Pobjedu su donijeli penali nakon neriješenog rezultata u regularnom vremenu.

Prethodni šampion, Abhazija, ispao je u ranijoj rundi, ali sjećanje na trijumf iz 2016. godine i dalje je blistavo za Borisa Adlejbu (25), momka koji sada studira u Moskvi i koji je doletio u London da podrži svoj tim.

– Ljudi u Abhaziji kažu da im je taj Svjetski kup bio najsrećniji događaj od 1992. godine – rekao je on.

Te godine je u Abhaziji počo rat.

(New York Times, D. K.)

Previous BILEĆANIN OD KORIJENJA STVARA SKULPTURE Samouki umjetnik izabrao neobičan materijal za svoje rukotvorine
Next Zbog bojevog gađanja sutra obustava saobraćaja na Manjači

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *