OSTALE STARE NAVIKE Vozači nisu smanjili brzinu uprkos DRAKONSKIM KAZNAMA


Stroge kazne za brzu vožnju, nevezanje pojasa ili korištenje telefona u vožnji za godinu dana nisu baš uspjele da „primire“ vozače u RS.

Po zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, policija u Srpskoj je za godinu dana primjene izmena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH izdala čak oko osam odsto više prekršajnih naloga nego u godini dana koja je prethodila pooštravanju kazni. Nakon što su u tom zakonu povećane novčane kazne za bahatu vožnju, i ukupan iznos kazni koje su izrekli od marta prošle godine je veći za oko trećinu nego  godinu dana prije.

Vozači i dalje najviše prave prekršaje koji su “najskuplji”.

– Najčešći evidentirani prekršaji u saobraćaju su prekoračenje dozvoljene brzine, upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobilnog telefona i manje tehničke neispravnosti na vozilu – navode iz MUP-a RS.

To su, podsjećamo, saobraćajni prekršaji za koje su prošle godine najviše i pooštrene novčane kazne, a posebno jer su brzina i alkohol glavni uzročnici saobraćajnih nesreća u BiH. Tako su kazne za prebrzu vožnju i vožnju u pijanom stanju sada od 50 do čak 1.000 KM, a za korištenje telefona u toku vožnje ili za nekorištenje pojasa od 100 do 300 KM.

Direktor Agencije za bezbjednost u saobraćaju RS Milija Radović kaže da su akcije MUP-a i pooštrene kazne, ipak, dale najvažniji efekat – prošle godine smo imali rekordno najmanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama. Od početka ove godine situacija je ponovo lošija, zbog čega, ističe, treba nastaviti sa jačanjem zakona i njegovim provođenjem.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Milija Radović

– Svako unapređenje zakona i njihovo provođenje vodi unapređenju bezbjednosti saobraćaja. Pogledajte šta je sada sa kaznama uradila Srbija ili Grčka u kojoj se skidaju tablice i oduzima vozačka ako samo niste vezali pojas. Bez obzira na to koliko to nama drastično izgledalo za te vidove prekršaja, država se odlučila da na taj način zaštiti građane u saobraćaju. Pravo je svake države da to propiše, te da posredstvom policije obezbijedi da se zakon poštuje – kaže Radović.

Procjene govore da strah od kazne utiče na promjenu ponašanja kod 50 do 60 odsto vozača, dok na većinu djeluje kombinacija straha i kampanje u kojima im se ukazuje na opasnosti kojima se izlažu ako ne vežu pojas, koriste mobilni telefon u vožnji…

Po zvaničnim podacima, policija u Republici Srpskoj je u prošloj godini pojačala službene kontrole saobraćaja za oko osam odsto, a kontrolisano je oko 15 odsto više vozača i vozila. U prošloj godini izdali su ukupno 275.457 prekršajnih naloga na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, a učesnicima u saobraćaju izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 21 milion KM. Stepen naplate tih kazni bio je oko 40 odsto.

Oko 15.000 pijanih vozača

Policija u RS je prošle godine iz saobraćaja isključila ukupno 18.483 vozača, od čega gotovo 15.000 njih zbog toga što su vozili pijani, te 171 zbog vožnje pod uticajem opijata.

Nešto više od 3.000 vozača bilo je za volanom, iako nisu imali vozačku dozvolu.

Iz MUP-a navode da je to za oko 15 odsto manje isključenih vozača u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, neprilagođena brzina kretanja i radnje vozilom u saobraćaju zajedno su skrivile polovinu saobraćajnih nezgoda.

(Srpska Info)

Previous NA APARATIMA ZA ODRŽAVANJE U ŽIVOTU Dječaka udario automobil i nosio ga 20 metara
Next MARAMA I DUBOK DEKOLTE Ovo prvo zasmetalo je vjernicima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *