Plate svima veće za 30 KM, ne smije biti varanja


Vlada RS postigla je danas dogovor sa predstavnicima Saveza sindikata RS i Udruženjem poslodavaca RS da se od avgusta svim radnicima u RS plate povećaju za 30 maraka, dok će u javnom sektoru najmanje plate biti povećane sa 400 na 450 KM, te sa 500 na 545 KM.

Ove kao i druge mjere biće još sutra precizirane na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, te će odmah biti upućene u parlamentarnu proceduru. Takođe, svi očekuju da će do kraja godine biti povećana i najniža plata koja trenutno iznosi 410 KM.

“Cilj je da uskoro minimalna plata bude 500 KM. Nastavićemo raditi u narednom periodu, a neće nas spriječiti ni što nema sjednica skupštine niti ulazak u predizborni period. Sigurni smo da ćemo i to uspjeti da obezbijedimo”, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

Ona je precizirala da se “išlo ciljano“ da se svim radnicima, mimo onih sa najnižim primanjima u javnom sektoru, plate povećaju od 27,5 do 30 KM.

Podvukla je da su poslodavci dužni da taj iznos uplate, odnosno da za toliko povećaju plate, jer su oni oslobobođeni poreza, povećanjem neoporezivog dijela plate na 500 KM.

“Oni će morati to da rade. Dakle, cilj je povećanje plata svima isto za oko 30 KM. Ne može biti varanja, a ako bude varanja biće teškog sankcionisanja”, istakla je Cvijanovićeva.

Naglasila je i kako je „vrlo optimistična“ i da nema nijedne Vlade koja je uspjela da preduzme korake za povećanje plata i u javnom i u realnom sektoru.

“Hvala socijalnim partnerima. Republika je na dobrom putu”, kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić je najavila da će sutra na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS predložiti novi iznos najniže plate, a koja je povećana na 410 KM početkom ove godine, a da će tražiti i da se poveća dužina primanja i iznos naknade za vrijeme nezaposlenosti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je potvrdio da će cjelokupan iznos za koji Vlada umanji oporezivani dio plate, biti plaćen radnicima.

“Svi poslodavci će iznos za neoporezivi dio, morati uplatiti na plate. Na godišnjem nivou će radnik sa najnižom platom tako dobiti 360 maraka”, rekao je Škrebić.

(Mondo.ba)

Previous Austrija poslala vojsku i policiju na granicu sa Slovenijom
Next Ovjerene prijave 69 stranaka i 36 koalicija

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *