BiH ostaje bez obećanih miliona EU za migrante


Bosna i Hercegovina ostaće bez obećanih miliona iz Evropske unije za smještaj migranata. Evropljanima se ne sviđa lokacija u Velikoj Kladuši i objekat “Agrokomerca “ u kojem ministar bejzbjednosti BiH Dragan Mektić planira da smjesti migrante.

Previše je blizu granice sa EU i to je razlog zašto su Evropljani odustali od bilo kakvog finasiranja.

Uprkos upozorenjima iz Evropske komisije u BiH, Mektić poručuje da će se krenuti sa adaptiranjem “ Agrokomerca “.

” Zbog toga što smo mi odlučili gdje će biti takav objekat, a ne da nam neko uvlači to u unutar teritorije i pokušava da pravi izbjegličke kampove u BiH. Ne slažem se s tim principom da je to problem što je blizu granice EU”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Na takav scenario odavno su upozoravali vlasti u RS. Nije ni čudo što se cijela Evropa trese od migranata, a BiH je  nesposobna da se nosi sa velikim problemom, poručuje predsjednik RS. Milorad Dodik ponavlja da na teritoriji Srpske neće biti dozvoljeno pravljenje bilo kakvih prihvatnih centara i to iz bezbjednosnih razloga.

”Ne želimo uopšte da prihvatimo ni evropsku pomoć za moguće takve centre da izgradimo u RS, jer smatramo da je to uvođenje na mala vrata dugoročnoga opstanka tih ljudi na tom prostoru, što može i onako rovitu situaciju, opterećenu prije svega istorijom i odnosima između naroda, još više usložiti i napraviti bezbjednosno nestabilnom. Ovako smo, što se tiče RS bezbjednosno sigurni”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS

Sa bezbjednosnom situacijom, zbog nedostatka policajaca na granicama, svaki dan bitku biju u Graničnoj policiji BiH. U medijima se pojavila vijest da je Ministarstvo finasija odbilo da finasira prijem novih 100 policajaca. Vjekoslav Bevanda danas to demantuje.

” Ne može Ministarstvo finasija biti protiv nečega, Savjet ministara donosi o prijemu i obuci kadeta, ali treba reći što je jako bitno. Ne mogu katedi biti primljeni i poslati na granicu, oni moraju proći obuku”,Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH.

A, na obuku već čeka 200 primljenih  kadeta.

Obuku ne mogu proći, jer u BiH ne postoji adekvatan objekat za prijem i specijalnu obuku policajaca, iako je odluka o izgradnji donesena prije sedam mjeseci. Po svemu sudeći, BiH itekako kasni sa svojim akcionim planom za spječavanje ulaska nelegalnih migranata koji se slobodno kreću po Sarajevu.

(Glas Srpske)
Previous Poštar se poslužio novcem od penzija, pa dobio otkaz i prijavu
Next Crnogorsko “ne”: Nećemo da budemo prihvatilište u ime EU

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *