Italija blokirala samit EU


BRISEL – Premijer Italije Ðuzepe Konte odbio je da podrži dogovorene zaključke po drugim temama sve dok se EU lideri ne usaglase oko rješenja za problem migracija.

Zbog ovakve blokade samita lidera EU od strane nove vlade u Rimu otkazana je i redovna konferencija za novinare koju je trebalo da održe predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta Žan Klod Junker i Donald Tusk.

“Jedna zemlja članica ima rezerve prema svim zaključcima, tako da do ovoga trenutka ništa nije dogovoreno”, poručio je tokom večeri portparol Savjeta.

Pred večeru EU lidera u Briselu na kojoj bi trebalo da se razgovora o rješenju problema migracija iz italijanske delegacije poručili su da “ništa nije gotovo dok sve nije gotovo”.

Diplomatski izvori navode da je nova italijanska vlada nezadovoljna pristupom EU u rješavanju problema migracija.

EU je, prema mišljenju Rima, svoj fokus prebacila sa Italije i Grčke kao zemlja koje su “prve na udaru” migranata na problem ilegalne miracije u zemljama zapadne Evrope, na prvom mjestu Njemačke.

U očekivanju večerašnjeg ishoda razgovora o migracijma premijer Konte odbija da podrži već spremne zaključke Evropskog saveta o temama kao što su digitalna agenda, obrana, EU budžet, ali i proširenje. Evropski diplomatski izvori kažu da očekuju dugu i tešku debatu o migracijama tokom večeri, ali se i nadaju usvajanju svih predviđenih zaključaka u petak, tokom drugog dana samita EU lidera.

(Nezavisne Novine)

Previous Mediji surovi: Najveća sramota u istoriji njemačkog fudbala
Next ZNA DA UKLJUČI KOMPJUTER I VOZI AUTO “Impresivna” biografija kandidata za direktora Doma omladine Beograd

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *