MUKE SRPSKIH TURISTA U GRČKOJ “Od juče smo bez vode, fekalije se slivaju u more, a plaže su uništene”


Od juče smo bez vode u apartmanima, ulicama još protiču bujice od kiše sada pomiješane sa fekalijama i sve se izliva u more. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz kuća, jer su apartmani u prizemlju sinoć iseljeni i trenutno je opet počela da pljušti kiša, priča u jednom dahu Iva Jakovljević koja se trenutno sa porodicom nalazi u mjestu Ormos Panagias na Sitoniji.

– Juče je bilo strašno, počelo je da pada oko 13 časova, a u 18 je sve bilo poplavljeno. Glavni put je bio zatvoren, a sporedni koji vodi do centra mjesta se pretvorio u rijeku. Polomljene grane od drveća su svuda, oborene su kamp kućice, jahte i čamci su prevrnuti ili potopljeni. Bujica je pomjerila automobile, vidjeli smo neki BMW beogradskih tablica kako ga pomjera voda – priča Iva za Blic.

Ona je smještena na drugom spratu u kući pa voda nije probila u apartman, ali su turisti iz Bugarske koji su u prizemlju sinoć na brzini morali da spakuju stvari i izađu iz apartmana.

Foto: Privatna arhiva

Plaže su kaže trenutno neprepoznatljive i djeluje kao da ih nikad nije bilo.

More crne boje

– Kafići i restorani koji su bili na plaži više ne postoje, bujica je sve porušila. Najgore je što su se izlile septičke jame i to sve ide u more koje je sada crno – opisuje ona trenutnu situaciju.

Turisti još nemaju informaciju kada će stići voda, a Grci se samo drže za glavu i ponavljaju “katastrofa”. Od kupanja dodaje, za sada nema ništa.

– Kažu da bar četiri dana neće bit voda za kupanje. Mi se nećemo kupati sigurno i samo da uspijemo da izvučemo naš gliser iz vode i prekidamo ljetovanje i vraćamo se u Srbiju – zaključuje srpska turistkinja.

U srpskom konzulatu u Solunu kažu za Blic da su u stalnom kontaktu sa srpskim turistima i turističkim agencijama.

Najviše poziva imaju zbog potopljenih automobila. Dodaju da niko od srpskih državljana nije bio u neposrednoj opasnosti te da nije proglašeno vanredno stanje jer je u pitanju trenutna vremenska nepogoda.

Foto: Privatna arhiva

– Najveći broj slučajeva nam se javlja vezano za poplavljene automobile i te građane savjetujemo da prvo traže od policije zapisnik o šteti i o njenom nastanku kako bi mogli da naplate štetu, a dalja procedura zavisi od vrste osiguranja koje imaju. Ko ima Kasko on će moći da naplati štetu, a ostali u zavisnosti od osiguranja. Mi im stojimo na raspolaganju da im to razjasnimo jer je svaki slučaj poseban, radi se od slučaja do slučaja i u tom smislu ne može se dati neki opšti savet – kaže Siniša Pavić, generalni konzul u Solunu.

On ističe da nema razloga da se upozoravaju turisti koji su u Grčkoj na ljetovanju niti oni koji namjeravaju da putuju, jer se radilo o vremeskim prostorno izdvojenim problemima i nema nagoveštaja opšte opasnosti.

– Nije bilo slučajeva neposredne opasnosti i nama nije poznato da su poplavljeni apartmani u kojima su boravili naši građani. Ne kažem da toga nije bilo, ali niko se nama tim povodom nije obratio iako bi zbog toga trebalo pre svega da se obrate turističkim agencijama. Ako je neko u problemu, a došao je u sopstvenom aranžmanu, mi smo otvoreni da nas pozovu za savet – ističe konzul.

(Srpska Info)

Previous NA ITALIJANSKOM TRŽIŠTU DOSTIŽE VRTOGLAVIH 10.000 KM PO KILOGRAMU Zeničko izletište leži na BLAGU, puno skupocjenih tartufa
Next Institut potvrdio, centrom grada teku fekalije, a ne rijeka za kupanje!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *