Pivo poslije treninga? Nikako, a evo i zašto


Pojedini muškarci vole da u slobodno vrijeme odigraju fudbalski ili košarkaški meč sa prijateljima, pa da onda poslije sumiraju utiske i opuste se malo uz omiljeno alkoholno piće.

I u brojnim reklamama mogu će vidjeti čak i profesionalni sportisti koji se poslije napornog treninga opuštaju uz omiljenu čašicu nekog alkoholnog pića.

Međutim, imajući u vidu u kojem stanju se nalazi tijelo nakon napornih sportskih aktivnosti i toga šta mu alkohol uradi, nije teško pretpostaviti da je konzumiranje alkohola nakon toga veoma loša ideja, piše Dejli mejl.

Naime, sportovi u kojima se dosta trži i skače, zamaraju i oštećuju mišiće, prave otekline na tijelu, kojem je potrebno vrijeme da se oporavi. Ukoliko je još i vruće, tijelo će izgubiti i dodatnu tečnost kroz znoj, a smanjuje se i protok krvi, a samim tim i manje kiseonika cirkuliše kroz mišiće i organe.

Tjelu je neophodno da se oporavi od tako intenzivnih vježbi. U oporavku će pomoći hidratacija i kvalitetna ishrana.

Međutim, ukoliko se umjesto vode konzumira alkohol, oporavak će da se uspori. Ljekari i nutricionisti savjetuju da je čak bolje ne piti ništa, nego popiti alkohol nakon iscrpljujućeg treninga.

Američki koledž za sportsku medicinu preporučuje da se profesionalni sportisti uzdrže od konzumacije alkohola, te da treba da unose proteine i elektrolite odmah nakon treninga, kako bi im se telo brže oporavljalo. Pokazalo se da u tome posebno pomaže čokoladno mlijeko.

Izvor: B92

Previous Automobil završio na krovu
Next Medicinskim radnicima olakšan put do posla u Njemačkoj

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *