Migranti i u Banjaluci, čekaju autobuse za Bihać


Djeca nam spavaju na podu na Autobuskoj stanici, zbog njih nam je najteže. Hladno nam je, gladni smo, umorni i neispavani, a već dvije godine putujemo ka odredištu, rekao je jedan od migranata iz Sirije, koji su juče na Autobuskoj stanici u Banjaluci čekali prevoz za Bihać.

Iz tog grada u Unsko-sanskom kantonu će dalje, kako kažu, nastaviti za Njemačku, Francusku i Italiju. Grupa od dvadesetak migranata je došla iz Sirije i Avganistana.

“Moja beba ima samo šest mjeseci. Ne poznajem ovaj grad i ne znam gdje se šta nalazi. Beba mi je gladna i hvata me panika, jer ne znam šta da joj dam”, požalila se zabrinuta majka, koja je zaplakala nakon što joj je ekipa “Nezavisnih” nabavila hranu za gladnu bebicu.

Migranti kažu da su za sobom ostavili ratne i druge strahote, te da su krenuli ka boljem životu u nekoj od evropskih zemalja.

“Iako smo prvo proživjeli pakao kroz rat u svojoj zemlji, pa onda dok smo putovali sve ovo vrijeme, ipak smo srećni što smo živi”, rekla je za “Nezavisne” migrantkinja iz Sirije.

Ljudi u Banjaluci su, kako navode migranti, iako ih gledaju sa strahom, ipak prema njima bili ljubazni te nisu imali nikakvih problema.

“Nadam se da moja porodica, koja je ostala u Avganistanu, neće vidjeti ovu fotografiju i da neće saznati da sam ovdje gladan i da mi je hladno. Oni misle da u Evropi vodim neki dobar život, a nemam srca da im kažem da nije tako”, rekao je jedan migrant iz Avganistana.

Žao im je, kažu, što su bili prinuđeni da napuste svoju zemlju, ali se nadaju da će u zemlji u koju odu naći posao i imati svakodnevicu kao svaki drugi pristojan čovjek.

“Jedino što želimo jeste da živimo u miru, daleko od pakla koji nas je snašao”, rekao je jedan migrant iz Sirije, koji kaže da nisu spavali četiri dana, a prevoz od Banjaluke do Bihaća čekaju 15 sati.

Ovo nije jedina grupa migranata koja je uočena ovih dana… Tako je u Policijskoj upravi Prijedor navedeno da su na području koje oni pokrivaju u srijedu otkrivena 32 ilegalna migranta.

Kako je navedeno, u gradu Prijedoru zatečeno je njih 15, a na teritoriju BiH ilegalno su ušli iz susjednih zemalja.

Izvršenim provjerama, kako je rečeno, utvrđeno je da se radi o državljanima Sirije, Avganistana i Bangladeša, koji su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka.

“Istog dana na području opštine Kozarska Dubica policija je evidentirala takođe 15 ilegalnih migranata, za koje je utvrđeno da su državljani Sirije, Avganistana i Iraka”, saopšteno je u PU Prijedor.

Navedeno je da su na području opštine Novi Grad uočena dva ilegalna migranta, državljana Pakistana.

“Dva lica iz Pakistana su predata u dalju nadležnost pripadnika Jedinice granične policije Dobrljin”, navode u PU Prijedor.

Izvor: Nezavisne

Previous Optužnica protiv ljekara iz Banjaluke: "Neopravdano odstranjivanje jajnika pravdao cistom"
Next Borenović tužio Dodika i Lukača

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *