Posljedice nevakcinisanja FacebookTwitterPreporuči na Viberu


Velika kampanja protiv vakcinacije u BiH je već ostavila ozbiljne posljedice na roditelje, ali i na cijelo društvo.

Dok zbunjene majke i očevi gataju da li vakcine imaju više štete ili koristi, te kome da vjeruju, država se suočava sa opasnošću da joj se vrate ozbiljne bolesti, koje su uspješno suzbijene. To je veliki problem javnog zdravstva, koje mora da nađe bolji način da bude jača strana u priči o vakcinaciji i da vrati povjerenje roditelja.

A teške posljedice pada povjerenja i imunizacije već su zakucale na vrata. U posljednjih nekoliko godina imali smo epidemije zaraznih bolesti, poput zaušnjaka i morbila, koje su nam dugo bile samo pojmovi u udžbenicima.

Stručnjaci nas sada upozoravaju da smo u opasnosti i od povratka dječje paralize, bolesti koja je svojevremeno u svijetu godišnje ostavljala 350.000 djece paralizovano.

Mada još nemamo registrovanih slučajeva obolijevanja, rizik od toga nam se povećava svake godine, jer imamo ozbiljan pad broja djece koja su primila sve tri doze vakcine protiv ove bolesti.

I u Ukrajini, koja ima slične probleme kao BiH, vjerovatno su mislili da im se to ne može desiti – sve dok im prije tri godine dvoje djece nije ostalo paralizovano zbog infekcije polio virusom.

S obzirom na velike svjetske migracije, sada bismo ove opasnosti trebali biti svjesniji nego ikada. Činjenica je da se ova bolest svake godine još pojavljuje u Pakistanu, Nigeriji i Avganistanu.

Izvor: srpskainfo.com 

Previous Otkrivamo sadržaj dnevnog programa 11. Demofesta
Next Da li znate kako je Google dobio ime?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *