SINOVI TUKU MAJKE Skoro svaki dan neko banjalučkoj policiji prijavi nasilje u porodici


Banjalučkoj policiji je u proteklih pet mjeseci prijavljeno 111 slučajeva nasilja u porodici, među kojima je sve više djece koja tuku svoje roditelje.

Iako se mnogi uključuju u borbu protiv nasilja u porodici, a aktivne su i mnoge kampanje, informacije iz Policijske uprave Banjaluka, nisu nimalo ohrabrujuće. Prema njihovim podacima, gotovo svaki dan neko prijavi nasilje u porodici, a u najvećem broju slučajeva nasilnici su muškarci, a žrtve mahom žene.

Osobe upućene u ove slučajeve kažu da sve češće u policijsku stanicu dolaze uplakane majke, sa modricama i posjekotinama, koje dugo trpe udarce, i to od svojih sinova.

Jedna od njih kratko je za Srpskainfo ispričala svoju priču o problemima sa sinom, te dodala da je bila primorana da ga prijavi, iako joj je to bio najteži potez u životu.

– U početku je stalno vikao na mene, onda su počela guranja, a kasnije i udarci. Kada god nisam imala da mu dam novca on me je tukao i vikao da sam najgora majka. Komšije su sve to slušale, čak nekoliko puta zvale policiju, a ja sam uvijek govorila da sam sama pala– ispričala je jedna Banjalučanka, koja nas je zamolila da joj ne pominjemo ime.

Dodala je da je nakon pet godina ćutanja, na nagovor komšinice, prijavila sina policiji, koji će najvjerovatnije dobiti zabranu prilaska. Kako saznajemo, bilo je i slučajeva da su sinovi tukli oba roditelja, te im nanosili teže povrede, čak i lomove.

Jedan od sagovornika nam je rekao, da je njegov komšija gurnuo majku niz stepenice, a ona ljekarima rekla da se okliznula i pala.

Da su žene najčešće žrtve, potvrdili su nam i u Policijskoj upravi Banjaluka, te objasnili da je od 111 prijava nasilja, u 28 slučajeva bilo težih povreda, lomova, krvi i jakih udaraca.

– Za pet mjeseci tekuće godine evidentirano je 111 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je 28 krivičnih djela i 83 prekršaja. Analizirajući starosnu strukturu izvršilaca uglavnom se radi o punoljetnim muškarcima, dok su žrtve uglavnom žene, koje i prijavljuju nasilje – objasnila je portparol PU Banjaluka, Marija Markanović.

Markanovićeva dodaje da je pored fizičkog nasilja, policiji často prijavljivano i psihičko nasilje.

Nasilne i žene

Iako su u najvećem broju slučajeve nasilnici muškarci, u Banjaluci je ove godine policiji prijavljeno i nekoliko žena nasilnica. Upućeni kažu da je ženema jako teško priznati da su žrtve nasilja, a muškarcima još teže, te da je, vjerovatno, mnogo ovakvih slučajeva ostalo neprijavljeno.

–  U analiziranom periodu evidentirano je 112 izvršilaca nasilja u porodici, od kojih su 104 muškarca i osam žena – rekla je Markanovićeva.

(Srpska Info)

Previous STRAVIČNA NESREĆA U SARAJEVU Automobil od jačine udara u stub POTPUNO SMRSKAN, dvije ženske osobe POGINULE, troje teško povrijeđeno
Next “BEZBROJ PUTA SAM SE PITAO DA LI ĆE ME NEKO TAKVOG ŽELJETI” Mladić kome su hirurzi iz Zenice ISPRINTALI DIO LOBANJE prezadovoljan, USKORO SE ŽENI

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *